Simhallen klarade testet

Miljön i simhallsbadet i Kiruna utgör inte någon akut hälsofara för personalen eller besökarna.Det slås fast sedan resultatet från luftundersökningarna sammanställts.- Vi känner oss trygga med det, säger föreståndaren Hans Fernström.

Föreståndaren Hans Fernström säger att han känner sig trygg efter undersökningarna som visade att miljön i simhallen inte är hälsofarlig. FOTO: HANS STERNLUND

Föreståndaren Hans Fernström säger att han känner sig trygg efter undersökningarna som visade att miljön i simhallen inte är hälsofarlig. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-02-20 06:00
Före jul kom en alarmerande rapport om simhallsbadets status. Simhallen håller inte de fem år som den har plåsterrenoverats för utan kommer bara fungera ett par-tre år till i nuvarande skick.
Värdena normala
Dessutom konstaterades att personalen i ovanligt hög utsträckning lider av eksem och besvär med slemhinnor.
Fackets huvudskyddsombud har gått skyddsronder i flera omgångar. Dessutom beställdes en luftkvaliteundersökning för att utröna om det fanns några samband med besvären och miljön i simhallen.
Resultatet påvisade dock inga avvikelser mot det normala, med något enstaka undantag.
- Där vi har sett indikationer på sporer har vi gjort om samma mätning på kvällen och då har värdena varit normala. Det visar att det i alla fall inte finns något i lokalerna, säger Tomas Eriksson, vd vid Kirunabostäder.
För säkerhets skull ska ytterligare en mätning av fuktsporer genomföras.
Alla ska duscha
Mätningarna visade något förhöjda värden av trikloraminer, vilket man enligt Tomas Eriksson har kommit tillrätta med genom att sänka temperaturen i bassängen, minskat antalet som får vistas i lokalen vid samma tillfälle och ökat övervakningen av att alla duschar innan de går ned i bassängerna.
Personalen fick information om mätresultaten under veckan och Hans Fernström säger att han känner sig trygg efter det som har redovisats.
Även om det inte finns någon fara för att badet måste stängas av arbetsmiljöskäl är dagarna för simhallen räknade, i all fall i dess nuvarande form.
Rusta eller bygga?
Kirunabostäder arbetar med att ta räkna på vad det kostar att renovera badhuset för att klara 20-30 år till jämfört med vad det skulle kosta att bygga ett nytt.
Den 8 mars vill politikerna ha underlaget för att kunna ta ett beslut.
- Det är ganska kort tid för en så omfattande undersökning. Vi ska i alla fall kunna ge en hint så att politikerna får en förståelse för vad de har att ta ställning till, säger Tomas Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om