Riksdagen nästa för fackbasen?

Gruvfyrans ordförande Thomas Nilsson lanseras som Malmfältens riksdagskandidat för Socialdemokraterna.- Hans kunskaper om gruvnäringen blir värdefulla i riksdagen, säger Kristina Zakrisson, ordförande för Socialdemokraterna i Kiruna.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-12-01 06:00
Det är Socialdemokraternas medlemmar i Kiruna som i söndags kväll beslutade att nominera Thomas Nilsson från Malmberget. Det har naturligtvis skett kontakter mellan föreningarna i Malmfälten innan beslutet.
- Det är viktigt att ha en kandidat från Malmfälten även framledes. Vi har gått tillbaka långt i tiden och sett att vi alltid har haft representation från Malmfälten, säger Kristina Zakrisson som själv lämnar riksdagen efter valet nästa höst.
Värdefulla kunskaper
1982 var året då Gruvtolvans förre ordförande Bruno Poromaa valdes in. Han satt med fram till 1994 då han efterträddes av Kristina Zakrisson.
Under kortare perioder har Malmfälten haft flera S-ledamöter då Sören Häggroth från Kiruna (1982-85) och Birgitta Gidlund från Gällivare (1994-98) har suttit med.
Det är ingen tillfällighet att det är en fackligt aktiv person som lanseras inför valet 2010. Enligt Kristina Zakrisson har lusten och viljan kommit tillbaka bland fackföreningsfolket efter 1990-talets nötningar mellan partiet och LO.
- Dessutom känns Thomas Nilssons kunskaper särskilt värdefulla med tanke på allt som händer inom gruvnäringen i Kiruna. Malmberget och förhoppningsvis snart även i Tornedalen, säger Kristina Zakrisson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om