"Pajkastning av LKAB"

- Det är minst lika mycket LKAB:s fel att det inte är klart att börja bygga det nya Kiruna i nordväst.Kommunalråden Kenneth Stålnacke (S) och Lars Törnman (Kip) slår tillbaka mot gruvföretaget.

Lavarna på Luossavaara ska rivas. Det är exempel på åtgärder som Kiruna kommun anser att LKAB måste göra i processen för att möjliggöra nya byggen i området.  FOTO: Hans Sternlund

Lavarna på Luossavaara ska rivas. Det är exempel på åtgärder som Kiruna kommun anser att LKAB måste göra i processen för att möjliggöra nya byggen i området. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-11-16 06:00
I slutet av 2003 berättade LKAB att gruvbrytningen snart kommer att börja påverka vissa bostadsområden i Kiruna och på sikt även hela Kiruna centrum.
Nu närmar sig årtalet 2012 då Ullspiran måst börja utrymmas.
I oktober 2006 ville LKAB:s bostadsbolag FAB ha anvisad mark i nordväst för att kunna börja bygga ersättningsbostäder. Dåvarande vd:n Lennart Thelin sa att projekteringen måste vara i gång under 2008 för att man skulle hinna klart i tid.
Pajkastning
Den deadlinen har som bekant passerats. Förra veckan framkom dock att Göran Olovsson,
LKAB:s verksamhetschef för stadsomvandlingen i Kiruna, fortfarande tror att det är möjligt att ha bostäder i nordväst färdiga när Ullspiran påverkas.
- Vi hade hoppas att Kiruna kommun skulle klara att ta fram detaljplaner för området på tio år, sade han i NSD.
Kommentaren har inte landat helt mjukt bland de båda kommunalråden.
- Jag tycker inte att det är bra att det kastas paj från LKAB när vi har ett delat ansvar. Det är LKAB som måste möjliggöra att bygga på marken, säger Lars Törnman.
Inga bromsklossar
När alla inblandade parter har informationsmöte om stadsomvandlingen för allmänheten på torsdag kväll ska Kiruna kommun redovisa en lista om vad som återstår att göra för att det ska bli byggklart i nordväst.
- Någonstans mellan 70 och 80 procent av åtgärderna landar hos LKAB. Vi är definitivt inga bromsklossar, säger Kenneth Stålnacke.
Som exempel är det LKAB som måste genomföra saneringar och rivningar i sitt gamla gruvområde vid Luossavaara där man ska bygga bostäder.
Lavarna ska rivas
Bland annat ska gamla gruvlavarna och den nedlagda truckverkstaden vid Luossvaara rivas. Kända oljeföreoreningar ska saneras och marken i övrigt måste undersökas för att se i fall det finns mer nedgrävda överraskningar från gruvtiden.
- Det handlar om att göra de planer vi ska ta fram trovärdiga. Vi vill inte råka ut för samma sak som när vi skulle planlägga Petsamoormrådet som såg så lovande ut. Plötsligt fick vi veta av LKAB att det inte var möjligt att gå vidare där, säger Kenneth Stålnacke.
Han framahåller också att LKAB har gjort positiva utfästelser, som att åtgärda dammproblemet och att bygga infrastruktur för framtida bostadsområden i nordväst.
- Även om jag känner mig rastlös tror jag att det kommer att lösa sig, säger Kenneth Stålnacke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om