Omstridd samling nu i tryggt förvar

Den 40 år gamla tvisten om gruvstrejkkonsten är över.I går visades en liten del av samlingen vid folkhögskolan i Kiruna för första gången på många år.Nu hörs inga krav på att samlingen ska delas eller säljas.

Karin Westergren, Malmfältens folkhögskola i Kiruna,  tycker att strejksamlingen har fått ett bra hem i Gällivare museum.Foto: hans sternlund

Karin Westergren, Malmfältens folkhögskola i Kiruna, tycker att strejksamlingen har fått ett bra hem i Gällivare museum.Foto: hans sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-01-28 06:00
Efter gruvstrejken 1969-70 satt strejkkommittén kvar med en del av de bidrag som skickats från sympatisörer på olika håll i Sverige och i andra länder.
Det fanns både reda pengar som Gruvtolvan i Kiruna fick i uppdrag att förvalta samt en ansenlig mängd konstverk som Gruvfyran i Malmberget tog hand om.
Ganska snart blossade det upp strider om konstsamlingen.
Hösten 1978 höjdes till exempel röster om att konstverken skulle säljas till förmån för de strejkande vid Bil och traktor i Boden. Även vissa konstnärer krävde tillbaka sina verk om de inte såldes.
Skulle inte snoka
I början av 1990-talet ville konstintresserade Kirunabon Gösta Sjölund använda konsten i en utställning för Kirunas ungdomar. Han bad Gruvtolvans dåvarande ordförande, Lars Törnman, om hjälp.
- Gösta hade en förteckning över konstverken och jag lovade att försöka spåra en del tavlor som var försvunna. Reaktionen var att jag inte skulle ringa runt och snoka. Det var väldigt känsligt så jag drog mig ur, minns Lars Törnman.
Under åren har Gruvtolvan delat ut resterande delar av strejkkassan. De sista kronorna gick till strejkande NSD-journalister 1993.
Gällivare tog över
Konstsamlingen med 112 verk har dock fortsatt deponerats av Gruvfyran, fram tills alldeles nyss. I december 2009 tog barn- utbildning- och kulturförvaltningen i Gällivare över förvaltningen.
Orsaken var att skydda konsten, hålla den samlad och göra den tillgänglig för allmänhet och forskning. Samlingen förvaras nu vid Gällivare museum.
I går invigdes en utställning om gruvstrejken vid Malmfältens folkhögskola och delar av samlingen visades i Kiruna för första gången på många år.
Bra hem vid museet
Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö förrättade invigningen, men nämnde ingenting om tavlornas stormiga historia.
Han ansåg snarare att allt löst sig till det bästa.
- Som läget är nu tycker jag att det är helt rätt att inte sälja konsten. Samlingen är värd ganska mycket pengar, men symbolvärdet är ännu större, säger han.
Karin Westergren, folkhögskolan och Elisabeth Bylund, föreningen Konstmuseets vänner, är eniga om samlingen har ett bra hem i Gällivare.
- Där har man i alla fall ett museum med en utställningshall. När det gäller länskonstmuseet har man ju inte ens tillsatt en chef för treåsprojektet, säger Elisabeth Bylund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om