Olja dumpad i nya Kiruna

Delar av området där nya Kiruna ska byggas är förorenat av dumpad olja.Nu ska LKAB kartlägga eventuella miljörisker i hela området.- Det här tar vi på oss, säger Göran Olovsson, LKAB:s verksamhetschef för samhällsomvandlingen i Kiruna.

Kiruna kommuns miljöinspektörer tog bilder av de nedgrävda oljefaten när de upptäcktes.FOTO: MILJÖKONTORET/KIRUNA KOMMUN

Kiruna kommuns miljöinspektörer tog bilder av de nedgrävda oljefaten när de upptäcktes.FOTO: MILJÖKONTORET/KIRUNA KOMMUN

Foto: Kiruna kommun

KIRUNA2009-09-22 06:00
Det var i somras som det trängde upp olja i samband med grävarbeten för den nya avloppsledningen som dragits väster och norr om Kiruna. Läckaget inträffade alldeles intill villabebyggelsen på Porfyrvägen och hör till det område där det nya Kiruna ska växa fram.
Kommunens miljöinspektörer påträffade också rostiga tunnor och annat metallskrot som hade övertäckts med fyllnadsmassor.
Nu ska källan till läckaget spåras. LKAB har gjort nya provtagningar och har också anlitat ett konsultföretag som har gjort magnetundersökningar för att se om det finns fler nedgrävda tunnor eller cisterner.
Gammalt gruvområde
- Vi vill veta hur stort område som är påverkat och vilka saneringsåtgärder som behövs. Rapporten från magnetundersökningarna blir klar om någon vecka, säger projektledaren Sofia Waaranperä.
Området hör till LKAB:s gamla gruvområde vid Luossavaara där brytningen upphörde för många decennier sedan.
Göran Olovsson säger att det är självklart att LKAB ska stå för saneringen.
Helt nyligt har företaget beslutat att kartlägga eventuella miljörisker i hela området. Saneringen ska dock ske först när det nya Kiruna börjar byggas.
Inga stora förseningar
- Det blir stora markarbeten när man börjar bygga i området. Om vi påträffar skadliga ämnen och har kartlagt var de finns så är det lättare att ta hand om dem när man ändå börjar gräva, säger han.
Göran Olovsson tror inte att vare sig kartläggningen eller saneringen ska behöva innebära några betydande förseningar för byggstarten.
LKAB har lovat att bygga bostäder i området så fort Kiruna kommun har tagit fram en detaljplan.
- Vi har redan gjort en grov markundersökning. Nu gör vi en förfinad kartläggning som kanske tar upp till två månader, säger Göran Olovsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om