"Lurendrejeri"

De två montörerna utger sig för att vara utsända av bostadsrättsföreningen.De säger att hemförsäkringen inte gäller om de inte får montera in brytskydd och titthål i dörren.

Ingvar Svonnis mor fick ett titthål inmonterat för 850 kronor. Företaget som utförde jobbet har inte gått att få tag på. Telefonnumret på kvittot ledde inte någonstans och hemsidan som uppgavs fanns inte. FOTO: HANS STERNLUND

Ingvar Svonnis mor fick ett titthål inmonterat för 850 kronor. Företaget som utförde jobbet har inte gått att få tag på. Telefonnumret på kvittot ledde inte någonstans och hemsidan som uppgavs fanns inte. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-10-17 06:00
Nu kopplar hyresgästerna på Porfyren i Kiruna in polisen mot titthålsbluffen.
Ingvar Svonnis mor på Porfyrvägen 8 öppnade när montörerna ringde på. De övertalade henne att låta montera in ett titthål, vilket de tog 850 kronor för.
De godtog bara kontant betalning, men lämnade ett kvitto med kontaktuppgifter och två års garanti. Men mobilnumret ledde inte någonstans och hemsidan på kvittot, www.laskonsult.nu, fanns inte.
Aggressiv försäljning
- Jag kan inte se det på något annat sätt än att det är fråga om rena lurendrejeriet. Ett sånt här titthål kostar 49,50 på Clas Olsson och är ingen match att montera, säger Ingvar Svonni.
Ismo Hyvärinen är en annan i samma bostadsområde som har råkat ut för montörerna. Han vittnar om minst sagt aggressiva försäljningsmetoder.
- De ringde på flera dörrar samtidigt och sa att de skulle montera in brytskydd. De gick på väldigt hårt och var ivriga att få komma i gång med jobbet. De ville nog inte att man skulle få tid att tänka efter, säger han.
Ismo Hyvärinen lät dem vänta medan han ringde till en styrelseledamot i bostadsrättsföreningen. När han fick veta att jobbet inte var beställt bad han dem gå.
Uppmanar att anmäla
- Sedan ringde jag andra i området som jag kände och varnade dem för att låta dem börja montera, säger han.
Nu vill brodern Seppo Hyvärinen, som bor tillfälligt på Porfyren, varna ännu fler. I går tog han kontakt med HSB som ska skicka ut en skrivelse till föreningarna i Norrbotten.
- Jag har också pratat med polisen som uppmanade alla som känner sig lurade att göra en polisanmälan. Jag uppskattar att det kan vara ett 30-tal som kan ha drabbats, säger Seppo Hyvärinen.
Kammaråklagare Anette Ölmbro bedömer att det kan vara fråga om bedrägeri om man kan belägga att försäljningen har gått till på det sätt som beskrivs.
Var är montörerna nu?
Men det krävs att tre parametrar uppfylls.
- De ska ha varit vilseledande och ha haft egen vinning samt att den utsatte ska ha lidit skada. I annat fall skulle det kanske kunna sorteras under paragrafen oredligt förfarande, säger hon.
För tre år sedan rapporterades om liknande försäljningsmetoder av utrustning till lägenhetsdörrar i ett bostadsområde i Luleå.
- Troligen försöker de sig på samma grej i någon annan stad just nu, säger Ismo Hyvärinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om