Lämnades av ambulanspersonal – dog av överdos

Ambulans ryckte ut till en person i Kiruna som misstänktes ha tagit en överdos. Ambulanspersonalen bedömde att personen inte var i behov av sjukvård, dagen därpå hittades patienten död och dödsorsaken var överdos.

Foto: Elisabeth Hedman

Kiruna2019-01-29 12:09

Det är i en Lex Maria-anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO, som det står att läsa om den tragiska händelsen. SOS kontaktades av en kamrat till den nu avlidne personen och denne uppgav att kamraten tagit en överdos av ett lugnande läkemedel. Ambulanspersonalen bedömde på plats att personen inte var i behov av sjukhusvård.

– Personen var opåverkad och förnekade intaget. Personalen lät sig nöjas med det, säger chefläkare Carl-Johan Westborg, som står bakom Lex Maria-anmälan, till Nyhetsbyrån Siren.

Dagen efteråt hittades personen död och dödsorsaken var överdos av det aktuella läkemedlet.

Enligt Carl-Johan Westborg felbedömde ambulanspersonalen situationen.

– Förmodligen hade personen läkemedlet i kroppen vid undersökningstillfället, men det verkar ganska långsamt och hade inte hunnit slå an än, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Personen var känd inom vården och hade varit föremål för upprepade ambulanslarm tidigare, enligt anmälan. Med anledning av händelsen ska nu personalen utbildas i psykiatrisk bedömning. Region Norrbotten vill även se över journalföringen, eftersom denna var bristfällig i ärendet, enligt Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om