Knegarkampanjen struntar i partipolitiken

Knegarkampanjen har som mål är att få till stånd ett regeringsskifte vid nästa val De olika turerna i kommunpolitiken i Kiruna struntar de i.- Vi håller oss utanför partipolitiken, säger Jari Söyrinki, en av initiativtagarna.

Knegarkampanjen vill ha ett regeringsskifte. Från vänster: Jari Söyrinki, Tommy Hjertberg, Frida Samuelsson och Viktor Mattsson. FOTO: HANS STERNLUND

Knegarkampanjen vill ha ett regeringsskifte. Från vänster: Jari Söyrinki, Tommy Hjertberg, Frida Samuelsson och Viktor Mattsson. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-12-14 06:00
I lördags syntes de på Kupoltorget i Kiruna där de delade ut flygblad mitt i julstressen. Det var många som tog sig tid att stanna till och lyssna.
Temat för dagen var arbetslösheten, något som de anser att den borgerliga regeringen inte bekämpar tillräckligt hårt. De har tidigare hållit öppna studiecirklar och Sverigedemokraternas politik.
- Huvudmålet är att få bort Reinfeldt vid nästa val. Vi ser en risk i att Socialdemokraterna fortsätter i samma stil, men då måste den fackliga rörelsen ta strid, säger Jari Söyrinki.
"Intresserade och energiska"
De driver kampanjen utan partikassa eller annat stöd. Kostnaderna för kaffet, lussebullarna och trycksakerna tar de från egen ficka.
Kärnan i kampanjen är en handfull Kirunabor i 20-30-årsåldern, några av dem jobbar vid LKAB. Även en kvinnlig sjuksköterska från Luleå är med bland initiativtagarna.
Även ännu yngre personer har varit med på aktiviteterna.
- Myten att ungdomar inte är intresserade av politik kan vi avfärda direkt. Det är både intresserade och energiska. Men vi skulle haft lite mer tyngd om vi hade fått in fler jobbare, säger Jari Söyrinki.
Enligt honom är intresset för partipolitik inte lika stort, därav också initiativet till kampanjen. De har pratat om att ta upp lokala frågor, men är fortsatt ointresserade av att ge sig in Kirunas partipolitik.
- Känslan är att öppenheten i till exempel Socialdemokraterna lämnar en del att önska, säger Jari Söyrinki.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om