Kirunas turistchef får bakläxa av kommunen

Det krävs bygglov för att ställa upp en så kallad villavagn i Kirunafjällen. Det har Peter Thornéus, verkställande direktör för turist-organisationen Kiruna-Lappland, fått erfara.Nu tvingas han flytta sin vagn inom en månad och betala en straff-avgift.

Peter Thornéus, verkställande direktör för Kiruna Lappland, lanserar så kallade villavagnar i eget företag. Nu anser kommunen att han borde ha sökt bygglov för att få ställa upp sin egen vagn. FOTO: Jessica Rosengren

Peter Thornéus, verkställande direktör för Kiruna Lappland, lanserar så kallade villavagnar i eget företag. Nu anser kommunen att han borde ha sökt bygglov för att få ställa upp sin egen vagn. FOTO: Jessica Rosengren

Foto: Jessica Rosengren

KIRUNA2009-10-28 06:00
En villavagn är enkelt förklarat en kombination av ett fritidshus och en husvagn. Huset är ofta mellan 30 och 40 kvadratmeter och kan transporteras på lastbil till exempelvis en campingplats.
Företag för villavagnar
I andra delar av landet är villavagnarna vanliga, men i Norrbotten är det en relativt ny företeelse.
Turistchefen Peter Thornéus har startat ett eget företag där han lanserar en villavagn som ska vara anpassad för fjällförhållanden.
I våras transporterade han upp sin egen vagn till Katterjåkk nära Riksgränsen och ställde den på en friköpt campingplats.
Från fall till fall
En granne tyckte att den var för stor och klagade till kommunen. Det var den inte, men den hade stått för länge.
Enligt Gert Mörtvik vid samhällsbyggnadskontoret finns det ingen specifik gräns för hur länge en villavagn, eller för den delen en husvagn, får stå uppställd på samma plats.
- Man brukar prata om en normal semesterperiod. På campingplatser i anslutning till fjällanläggningar brukar man kunna tillåta en något längre tid, men man gör en bedömning från fall till fall, säger han.
Sökt samförstånd
I det här fallet gjordes bedömningen att det var fråga om en permanent uppställning och därmed krävs bygglov.
Politikerna i nämnden ålade Peter Thornéus att betala en avgift på 4 620 kronor och flytta vagnen inom en månad.
- Man måste ta reda på vad som gäller i förväg och han har varit medveten om att han inte fick stå där, säger Åsa Hirvelä-Holmgren (S), ordförande i miljö- och byggnämnden.
Peter Thornéus säger att han försökt att lösa frågan
i samförstånd och visste inte att ärendet hade tagits upp i nämnden.
- Jag blir lite paff när du säger det. Jag har försökt att göra allt på rätt sätt och jag informerade kommunen i god tid om var jag skulle ställa vagnen, säger Thorneus.
Skynda på processen
Beslutet visar att det behövs en detaljplaneändring
om man ska kunna ställa villavagnar i Kirunafjällen och Peter Thornéus affärer på hemmamarknaden
kan komma att gå trögt en tid.
- Jag har en lista på 88 personer som kan tänka sig att köpa en villavagn inom två år. Jag hoppas att kommunen skyndar på processen, säger han.
- Om det finns ett behov så måste vi titta på det, säger Anders Lundgren, planchef vid samhällsbyggnadskontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om