Kiruna vill komma runt lagstiftning

Kiruna kommun ger inte upp kampen om att få tillåta skoterkörning inom tätbebyggda områden.- Det här är viktigt för många Kirunabor, säger kommunalrådet Lars Törnman (Kip).

Vintern 2007-08 kunde Kirunaborna ta skotern från villan eller skotergaraget direkt ut till närmaste skoterled i Kiruna. Nu vill kommunalrådet Lars Törnman dra permanenta skoterleder i tätbebyggda områden.FOTO: Hans Sternlund

Vintern 2007-08 kunde Kirunaborna ta skotern från villan eller skotergaraget direkt ut till närmaste skoterled i Kiruna. Nu vill kommunalrådet Lars Törnman dra permanenta skoterleder i tätbebyggda områden.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-09-19 06:00
Under vintern 2007-08 kunde Kirunaborna ta skotern från hemmet direkt ut till närmaste skoterled i stället för att behöva baxa upp maskinen på släpkärra. Det skulle minska buskörandet och dessutom ge mindre koldioxidutsläpp.
Ett antal Kirunabor överklagade beslutet och när fallet prövades visade det sig inte finnas något lagligt utrymme att tillåta storskalig skoterkörning inom tätbebyggt område. Försöket avslutades och i fjol vinter var det de vanliga reglerna som gällde igen.
Lagändring
Nu vill politikerna i kommunledningen skaka liv i idén igen och göra försöket permanent.
Kommunstyrelsen har gett miljö- och byggnämnden uppdraget att skriva till regeringskansliet och föreslå en lagändring samt att hitta ett sätt att komma runt lagstiftningen.
Lars Törnman tror mer på det senare.
- Innan lagen har hunnit ändras ändra sitter både du och jag bland molnen. Med lite god vilja ska kunna hitta ett sätt att komma runt det vi fick bakläxa på förra gången. Man skulle till exempel kunna dra permanenta skoterleder i stan vid sidan av gång- och cykellederna, säger han.
Miljökommun?
Det är inte alla partier som är med på modellen. Sjukvårdspartiet, Miljöpartiet, Samelistan och Moderaterna anser inte att man ska tillföra ännu mer motortrafik när man samtidigt vill vara en miljökommun.
Moderaten Hans Swedell är också tveksam till om vad Kirunaborna egentligen tycker om försöket.
- Det finns inget djup i undersökningarna, utan bara ett allmänt sägande att Kirunaborna tycker att det här är bra. Dessutom ska man inte spela runt lagstiftningen, utan i så fall försöka ändra den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om