Kiruna kommun kan tvingas flytta till skola

Kiruna kommun förbereder sig inför ett värsta-scenario där Stadshuset måste utrymmas redan 2013.Något nytt stadshus kommer inte att hinna bli klart så snart.Hela förvaltningen kan komma att flyttas till tillfälliga lokaler i gamla Parkskolan.

Kirunas kommunchef Stefan Hämäläinen.

Kirunas kommunchef Stefan Hämäläinen.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-01-19 06:00
Det är länge sedan som man övergav tanken att flytta Stadshuset
i ett enda stycke.
Det blir ett nybygge, men någon plats är ännu inte utpekad och det råder en viss osäkerhet om när tiden är ute för det befintliga stadshuset.
Enligt kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) har prognoserna från LKAB om markdeformationerna varit något tvetydiga.
- De har talat om 2013, men också om 2017. Nu planerar vi utifrån ett worst case-scenario och gör några strategiska vägval, säger han.
Bland annat förbereds hela den kommunala förvaltningen med hundratalet tjänstemän för att kunna flyttas till tillfälliga lokaler med ett års övergångstid.
Ska hållas samman
Gamla Parkskolan bedöms ha tillräckligt stora ytor för att rymma alla.
- Vi vill inte sprida ut den centrala förvaltningen på flera platser i stan. Medborgarservicen, arbetsmiljön och möjligheterna att leda organisationen blir bättre om den hålls ihop, säger kommunchefen Stefan Hämäläinen.
Ett bättre scenario är naturligtvis om ett nytt stadshus kan stå klart i en framtida centrumkärna när det befintliga måste utrymmas.
Då behöver förvaltningen bara flytta en gång.
Nytt stadshus 2017?
Det kan dock bli tidigast 2016-17 oavsett hur snabbt man utreder och projekterar, enligt Stefan Hämäläinen.
Nu tillsätts en ny, central styrgrupp som ska leda utredningarna.
Där ingår kommunchefen, båda kommunalråden samt en projektchef som blir Örjan Matti, tidigare verkställande direktör för Kirunabostäder, numera konsult
i bolaget Tyréns.
- Han är den som har de bästa kunskaperna om det befintliga stadshuset, säger Stefan Hämäläinen.
Styrgruppen ska också planera för det nya stadshuset. Frågan är till exempel om det ska se ut som i dag eller om man ska utlysa en ny arkitekttävling.
Saknar motstycke
- Det är många frågor som politikerna måste ta ställning till. Kiruna stadshus är en byggnad som saknar motstycke i landet om man undantar stadshusen i Stockholm och Helsingborg. Men många lösningar är från 1960-talet, säger Stefan Hämäläinen.
Han påpekar att kontoren inte är de mest ändamålsenliga och frågar sig om man ska bygga en ny stor energislukande hall eller en fullmäktigesal som bara används några gånger om året.
- Styrgruppen har pratat om att bygga ett klimatsmart hus och då finns det många förändringar att göra, säger Stefan Hämäläinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om