Kapell byggs i Katterjåkk

Samfälliga kyrkofullmäktige i Kiruna har klubbat satsningen på ett kapell i fjällbyn Katterjåkk nära Riksgränsen.Kyrkan avsätter 8,3 miljoner kronor till bygget som ska vara klart senast 2011.

Foto:

KIRUNA2009-11-16 06:00
I de första utkasten hade Murmans arkitektbyrå ritat ett förslag på hur ett kapell eller en kyrka i Katterjåkk skulle kunna se ut.
"Kostnadseffektivt"
Nu kommer det att bli en betydligt enklare byggnation och någon arkitektbyrå kommer troligen inte att anlitas över huvud taget. I stället använder kyrkan i Kiruna samma ritningar som till kapellet i Storforsen nära Älvsbyn.
- Vi köper in oss i den lösning som finns för Storforsen och gör bara några mindre ändringar. Det är ett kostnadseffektivt sätt att jobba, säger Lars Paksuniemi, fastighetsansvarig vid Svenska kyrkan i Kiruna.
Ett kapell i fjällen ska vara ett sätt för kyrkan att nå ut till människor som normalt inte går på gudstjänst på söndag förmiddag. Förlagan är till viss del iskyrkan i Jukkasjärvi.
Förre kyrkoherden Jan-Erik Kuoksu har ivrat för fjällkapellet och den nya ledningen i kyrkan ska utveckla idén vidare.
Satsningen blev också det sista som det gamla kyrkofullmäktige beslutade om. Till nästa möte i december tar den nya ledningen över där Socialdemokraterna har egen majoritet.
Vem som tar över ordförandeklubban är inte bestämt, mer än att det förstås blir en Socialdemokrat.
Adjö till kyrkopolitiken
- Nomineringarna inom partiet är inte klara, men vi kommer att besätta både ordförande- och vice ordförandeposterna i samfälligheten och kyrkorådet i Kiruna, säger Gunnel Lindberg, avgående ordförande.
Kirunapartiet sade adjö till kyrkopolitiken i och med mötet i veckan. Utträdet ur kyrkopolitiken var en del i överenskommelsen inför samgåendet med Socialdemokraterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om