Högtflygande planer för kollektivtrafiken

Är det här framtidens lokaltrafik i Kiruna.Kommunen utreder om en gondolbana kan ersätta dagens busstrafik.- Jag ser det som en spännande och energisnål lösning, säger Christer Vinsa, projektchef för stadsomvandlingen.

Är det så här det kommer att se ut i Kiruna i framtiden? Kanske blir gondoltrafiken i Kiruna inte lika tät som på banan som byggdes för världsutställningen i tyska Hannover år 2000. FOTO: MICHAEL PROBST/Scanpix

Är det så här det kommer att se ut i Kiruna i framtiden? Kanske blir gondoltrafiken i Kiruna inte lika tät som på banan som byggdes för världsutställningen i tyska Hannover år 2000. FOTO: MICHAEL PROBST/Scanpix

Foto: Michael Probst

KIRUNA2009-12-16 06:00
Kiruna står inför stora förändringar och då har kommunens samhällsbyggnadsavdelning fått uppdraget att även ta fram förslag på nya trafiklösningar.
En sak kan Christer Vinsa slå fast direkt. Dagens kollektivtrafik med stora bussar som ibland rullar nästan tomma på Kirunas gator kommer inte att fungera särskilt bra i framtiden.
Gondolbana
- Det här låter kanske som science fiction, men vad kommer inte soppan att kosta om tio år. Vi kommer inte ha råd att köra bil lika mycket som nu och Kirunabon kanske väljer att åka kollektivt när man ska handla, säger han.
Tanken är att gondolbanan ska gå i ett centralstråk med några knutpunkter som exempelvis flygplatsen, stormarknaden , Lombolo och centrum. Därifrån utgår minibussar till ett större antal hållplatser.
Kirunas utredare har tittat på städer där linbanor används som transportmedel i tätorten. Kapitalinvesteringen anses inte vara orimlig och driftskostnaden är acceptabel. Dessutom ger linbanor en liten påverkan på mark och klimat.
"Attraktiv lösning"
- Det skulle dessutom vara en attraktiv lösning ur turismsynpunkt. Det ska vara lite spejsat att komma till Kiruna. Utöver det är en linbana lätt att flytta och omstrukturera, vilket är viktigt i den omvandling vi står inför, säger Christer Vinsa.
Kiruna kommun och LKAB har anlitat en person som utreder andra alternativ som exempelvis trådbuss och spårväg som examensarbete.
Däremot slår kommunen fast att spårtaxi är en orealistisk lösning för en liten stad som Kiruna. Investeringen skulle ligga i miljardklassen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om