Herrelösa hundar får miljondonation

Herrelösa hundar i Kiruna går mot en ljusare tillvaro.En 70-årig man i Halland har testamenterat 2,5 miljoner kronor till föreningen Djurskyddet för hundarnas omsorg.Den nystartade lokalföreningen i Kiruna kan komma att få del av pengarna.

Barbro Harjunpää, Helena Kuru, Margaretha Kauppi har bildat en ny lokalavdelning till  föreningen Djurskydd som kan få del av en miljondonation. På bilden syns också hundarna Paula, Ruben, Felix och Leo.FOTO: HANS STERNLUND

Barbro Harjunpää, Helena Kuru, Margaretha Kauppi har bildat en ny lokalavdelning till föreningen Djurskydd som kan få del av en miljondonation. På bilden syns också hundarna Paula, Ruben, Felix och Leo.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-01-26 06:00
Strax före jul bildade Kirunakvinnorna Margareta Kauppi, Helena Kuru och Barbro Harjunpää föreningen, och dess huvudsakliga uppgift blir att försöka hitta nya hem åt hundar som av någon anledning inte kan bo kvar hos sina familjer.
Det är förmodligen den sortens verksamhet som den 70-årige mannen hade i åtanke när han beslutade att skänka 2,5 miljoner till föreningen Djurskyddet.
- Normalt brukar vi kolla upp sådant med advokat, men här är det ganska tydligt. Det handlar om att hjälpa herrelösa hundar, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare vid Djurskyddet i Sverige.
Haninge och Kiruna
Enligt Djurskyddet finns det bara två lokalföreningar i Sverige som enbart jobbar med omplacering av hundar. En finns i Haninge, utan-
för Stockholm, och den andra är den nystartade föreningen i Kiruna.
- För dem kommer ju det här väldigt lägligt. Vi har precis fått in deras papper och ska ta ett formellt beslut om att godkänna föreningen vid nästa styrelsemöte. Men de känns verkligen jätteseriösa, säger Åsa Hagelstedt,
Vilka föreningar i slutändan som ska vara med och dela på pengarna återstår att se.
Kärleken till hunden
I Poikkijärvi, drygt en mil utanför Kiruna, har den lokala föreningen samlats hemma hos Barbro Kauppi och medlemmarna är förhoppningsfulla.
- Vi har ju inte herrelösa hundar i Sverige i den bemärkelsen att de springer lösa på gatorna. Däremot finns det många hundar som av andra orsaker behöver ett nytt hem, säger Margaretha Kauppi.
De tre kvinnorna har funnit varandra via Margareta Kauppis hundskola och de har kärleken till hunden gemensamt.
De är beredda att jobba hårt för att matcha rätt hund till rätt ny ägare. Upptagningsområdet blir större än Kiruna.
- Drivkraften är att kunna ge hundar en andra chans. Det är bättre att de får komma till ett bra ställe i stället för att bli avlivade, säger Barbro Harjunpää.
Hundgård är målet
Donationen kan ge föreningen en riktig kickstart och de har redan en uppfattning om vad den vill satsa på.
- Om vi får en akut omplacering har vi tänkt att hunden kan bo hemma hos någon av oss tills vi har hittat en ny familj. Men målet på sikt är att skaffa en hundgård, säger Margareta Kauppi.
Målet kanske kan uppfyllas snarare än de hade trott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om