Han lämnar politiken

Till årsskiftet är det tänkt att Kirunapartiet ska införlivas i Socialdemokraterna.Fortfarande råder det en stor osäkerhet bland ledande Kirunapartister.- För min del känner jag mig inte välkommen i Socialdemokraterna, säger Magnus Stålnacke.

Magnus Stålnacke kommer inte att följa med när Kirunapartiet införlivas i Socialdemokraterna. Flera andra ledande Kirunapartister säger att de tvekar. FOTO: HANS STERNLUND

Magnus Stålnacke kommer inte att följa med när Kirunapartiet införlivas i Socialdemokraterna. Flera andra ledande Kirunapartister säger att de tvekar. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-09-11 06:00
NSD har gjort en rundringning bland de elva Kirunapartister som sitter med i kommunfullmäktige. Bland dem är det bara fyra vid sidan av partiets grundare Lars Törnman som säger att de har för avsikt att gå med i Socialdemokraterna.
Två svarar att de fortfarande funderar, tre vill över huvud taget inte kommentera frågan och en, Magnus Stålnacke, säger att han inte kommer att gå med.
Lämnar politiken
- Min personliga reflektion är att Socialdemokraternas nya styrelse inte tar emot oss med samma öppna armar som den förra med Ann-Helen Bergsten och Thomas Stålnacke i spetsen. Nu ser man bara problem med allt, säger han.
Magnus Stålnacke har varit aktiv i partiet i ett tiotal år och sitter även med i Kirunapartiets styrelse, kommunstyrelsen och miljö- och byggnämnden.
Han kommer inte att söka någon ny politisk tillhörighet, utan tar tillfället att lämna politiken.
- En gång har jag sagt att jag bara ska sitta två mandatperioder. Det har redan blivit lite längre än så, säger han.
Lars Törnman säger att han inte är förvånad över utfallet av NSD:s enkät. Den speglar ganska väl hans egen känsla av hur Kirunapartisterna ser på samgåendet.
Diskussioner pågår
- Många har levt med partiet och det finns mycket känslor med i bilden. Men vi har tittat på vad som är bäst för Kiruna och Kirunapartiet. Beslutet att gå vidare mot ett samgående har tagits enhälligt, sedan är det en annan fråga om alla väljer att gå med för egen del, säger han.
Vissa detaljer återstår att komma överens om. Kirunapartiet har till exempel ställt som krav om att det ska bli en varvad lista med Socialdemokrater och före detta Kirunapartister inför valet nästa år.
- Det finns en diskussion om tolkningen och det måste vara klart innan vi beslutar oss, annars kan vi inte lägga ned partiet och gå in med en massa pengar, säger Lars Törnman.
Kirunapartiet tar beslut om samgåendet på årsmötet som hålls den 13 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om