Hälften kvinnor i nya Sametinget

Målet att hälften av ledamöterna i Sametinget ska vara kvinnor är uppfyllt fyra år tidigare än planerat.Nästa steg blir att arbeta med det samiska samhället i övrigt.- Ni har vi en bra grund för att kunna lyfta frågan ännu högre, säger styrelsens ordförande Sara Larsson, Min Geaidnu.

Kvinnorna utgör en betydligt större andel av ledamöterna när nya Sametinget samlas för ett första ordinarie plenum i mandatperioden. Helena Mårell och Helena Dådring från partiet Skogssamerna är två av 15 kvinnliga ledamöter i den nya sammansättningen.FOTO: Hans Sternlund

Kvinnorna utgör en betydligt större andel av ledamöterna när nya Sametinget samlas för ett första ordinarie plenum i mandatperioden. Helena Mårell och Helena Dådring från partiet Skogssamerna är två av 15 kvinnliga ledamöter i den nya sammansättningen.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-11-17 06:00
Det var 15 kvinnor och 16 män som tog plats för mandatperiodens första ordinarie plenum som inleddes i Kiruna i går. Det är fem fler än i förra mandatperiodens Sameting.
Extrapengar har hjälpt
Sara Larsson ser det som ett resultat av ett medvetet arbete bland partierna och ett bra användande av de 1,5 miljoner kronor som regeringen sköt till för ändamålet för ett och ett halvt år sedan.
- Partierna har haft för dåliga resurser för att kunna prioritera frågan. Med extrapengarna har man kunnat ordna möten och till och med ordnat barnpassning så att unga föräldrar har kunnat vara med och känt efter om politiken är något för dem, säger hon.
Kaotiskt styrelseval
Det kaotiska valet av styrelse efter plenums invigning i augusti landade i att fyra kvinnor och en man tog plats i styrelsen. Tillsättningen kan till och med komma att överklagas eftersom den kvinnliga övervikten har blivit så stor.
Sara Larsson ser under alla omständigheter fram emot att se om det kommer att bli någon skillnad i plenum med den nya sammansättningen. Till saken hör att 19 av ledamöterna är helt nya i politiken.
- Vi måste skapa ett klimat där kvinnorna vill stanna kvar och få in ännu fler. Därför måste vi prata om jämställdhet, härskarteknik och hur man marginaliserar även ungdomar och små partier. Det värsta som kan hända är att vi fortsätter i samma ojämställda anda som tidigare.
Nästa steg blir alltså att få det samiska samhället i övrigt mer jämställt. Lyckas man inte med det ser Sara Larsson risker att man måste begära extrapengar inför varje val.
Anställer ombudsman
Den samiska politiken ska ut jämställdhetsfrågor till samebyar och föreningar och kanske till och med erbjuda pengar för samebyar att ta fram jämställdhetsplaner.
För ett par veckor sedan uppvaktade Sara Larsson integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni för att kunna starta ett nytt projekt.
Förhoppningen är att kunna anställa en jämställdhetshandläggare vid Sametingets kansli.
- Man behöver ha någon som kan frågan utan och innan. Men vi har inte fått någon utfästelse eller några vinkar om att vi kommer att få pengar till projektet. Vi ska börja med att sätta ihop en projektbeskrivning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om