För dyr för kyrkan - en kåk med svängrum till salu

Förre kyrkoherden Jan-Erik Kuoksu blev den siste kyrkoherden som hade prästgården i Kiruna som sin bostad.Nu säljer Svenska kyrkan huset till högstbjudande.

Någon som är sugen på en kåk med gott om svängrum i ett centralt läge i Kiruna? Nu säljs kyrkoherdebostaden i Kiruna på 962 kvadratmeter, varav 600 kvadratmeter uppvärmd boyta.FOTO: HANS STERNLUND

Någon som är sugen på en kåk med gott om svängrum i ett centralt läge i Kiruna? Nu säljs kyrkoherdebostaden i Kiruna på 962 kvadratmeter, varav 600 kvadratmeter uppvärmd boyta.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-10-20 06:00
Det var bestämt sedan tidigare att funktionen som kyrkoherdebostad hade spelat ut sin roll. Möjligen skulle byggnaden från 1913 kunna användas till något annat.
- Vi har funderat, men inte hittat något vettigt. Huset är stort och enormt dyrt att använda. Det är inte anpassat för någon annan verksamhet, säger Lars Paksuniemi, fastighetsansvarig vid Kiruna kyrkliga samfällighet.
Blandade känslor
En del av funktionen som pastorsexpedition gick förlorad redan 1972 när nya Församlingshemmet stod klart. Jan-Erik Kuoksu, kyrkoherde under åren 1984-2009, har använt huset som bostad samt för representation.
Nya kyrkoherden, Lise-Lott Wikholm, har emellertid fått söka bostad på öppna marknaden. Det är länge sedan som kyrkan var tvingad att tillhandahålla bostäder får sina kyrkoherdar.
Jan-Erik Kuoksu noterar förändringen med blandade känslor.
- För mig har det varit ett privilegium att få bo i kyrkoherdebostaden och det är synd att inte fler får den möjligheten. Dessutom ingår byggnaden i en enhet tillsammans med Kiruna kyrka och kyrkans andra kulturbyggnader i området, säger han.
Vad byggnaden ska få för ny användning beror förstås på köparen. Lars Paksuniemi gissar att de 965 kvadratmeterna blir lite för mycket för en familj att ta i anspråk.
Restaurang
- Man kan tänka sig att någon startar någon form av rörelse i huset, varför inte en restaurang? Läget är tillräckligt bra. Det enda jag vet är att de som köper huset kommer att ha ett gediget arbete framför sig. De blir inte sysslolösa på länge, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om