Flytten dyrare än väntat

Det kostar betydligt mer än förväntat att flytta LKAB:s kulturmärkta byggnader i Kiruna.Ett enda så kallat Bläckhorn kostar tolv miljoner att flytta och Hjalmar Lundbohmsgården rullar inte för mindre än 50 miljoner.

I det pampiga bolagshotellet bor LKAB:s kunder och övriga gäster flott. Det är inte officiellt vad det kostar att flytta just den byggnaden.FOTO: LKAB

I det pampiga bolagshotellet bor LKAB:s kunder och övriga gäster flott. Det är inte officiellt vad det kostar att flytta just den byggnaden.FOTO: LKAB

Foto: LKAB

KIRUNA2009-10-30 06:00
LKAB:s studie visar att det är tekniskt möjligt att flytta kulturbyggnaderna inom det område som först kommer att beröras av deformationerna från gruvbrytningen.
Det handlar om Hjalmar Lundbohmsgården, Bolagshotellet, sex Bläckhorn och fyra flerbostadshus - allt byggt under 1900-talets första decennium.
Totalt skulle det kosta 400 miljoner att flytta byggnaderna till platsen som pekas ut för det nya Kiruna.
I kommunens preliminära skisser är husen inritade
i närheten av LKAB:s nuvarande lokstallsområde.
En eller tolv miljoner?
Tidigare har det pratats om att man flyttar Bläckhornen för en miljon kronor styck.
- Jag vet inte var den siffran kommer från, det har inte gjorts några undersökningar tidigare. Men jag blev faktiskt förvånad över att kostnaderna som vi har fått fram nu var så höga, säger Göran Olovsson, verksamhetschef vid LKAB för samhällsomvandlingen
i Kiruna.
LKAB säger ingenting
i dag om man tänker flytta eller på sikt riva byggnaderna. Göran Olovsson vill inte ens ge någon vink ut-ifrån resultatet i undersökningen. Det är dessutom fler som vill ha ett ord med i bilden.
Fler vill säga sitt
Hjalmar Lundbohmsgården är kulturminnesmärkt av länsstyrelsen medan övriga byggnader finns med
i Kiruna kommuns bevarandeplan. Allt ingår i riksintresset för Kirunas kulturmiljöer.
Kommunen, länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet ska vara med i de fortsatta diskussionerna.
- Vi vill med det här åskådliggöra förutsättningarna. I nästa etapp ska vi lägga in de mjuka värdena, säger Göran Olovsson.
Avtal klart till april
När byggnadernas öde ska avgöras är heller inte klart.
- Förhoppningen är att det ska finnas en överenskommelse om hela
LKAB:s kulturområde innan planen för den så kallade Gruvstadsparken ska antas i april nästa år, säger Christer Vinsa, projektledare för samhällsomvandlingen vid Kiruna kommun.
En värdering av Kirunas kulturhistoriska miljöer pågår som bäst vid Konsthögskolan i Stockholm. Enligt en tidigare undersökning anser en stor andel av Kirunaborna att Bläckhornen är en viktig del i Kirunas själ.
- Sådant är svårt att sätta en prislapp på. Jag kan för min del inte uttala mig om ifall tolv miljoner per Bläckhorn är dyrt eller billigt, säger Christer Vinsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om