En doldis tog över

Henry Emmoth hade inte en tanke på att han skulle blir Kirunapartiets nye ordförande när han steg upp i söndags morse.Nu leder yrkesläraren plötsligt ett av Sveriges mest kända lokala partier.- Det hade varit helt ansvarslöst om ingen hade klivit fram, säger han.

Henry Emmoth, 55, tog över som ordförande för Kirunapartiet efter Lars Törnman i söndags. Doldisen kommer knappast att göra mycket väsen kring sig den närmaste tiden heller. Nu ska partiet samla leden och bygga en ny politisk plattform. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Henry Emmoth, 55, tog över som ordförande för Kirunapartiet efter Lars Törnman i söndags. Doldisen kommer knappast att göra mycket väsen kring sig den närmaste tiden heller. Nu ska partiet samla leden och bygga en ny politisk plattform. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-01-13 06:00
Kirunapartiets nya epok började direkt efter omröstningen i söndags eftermiddag när partiet blev kvar och Lars Törnman lämnade in sin avsägelse av ordförandeskapet.
Henry Emmoth var en av tre som blev kvar från den gamla styrelsen och han valdes till ny ordförande.
Han har varit med i partiet i drygt tio år, var-av tre som sekreterare, samtidigt som han har flera tunga uppdrag i kommunen.
Ändå har han varit något av en doldis i Kirunapolitiken.
- Jag har inte haft något behov av att uttrycka mina åsikter offentligt. Jag har heller inte haft den positionen förrän nu.
Internt partiarbete
Han kommer inte att göra mer väsen kring sig den närmaste tiden heller.
Nu ska Kirunapartisterna ägna sig åt internt partiarbete, samla leden och bygga en ny plattform för att sedan göra en nystart efter årsmötet som troligen ska hållas i februari. Därefter är det inte säkert att det är Henry Emmoth som håller i klubban.
- Den som ska ta över ska få chansen att tänka sig för och inte hamna i samma överrumplingssituation som det blev för mig. Jag är säker på att det kommer att dyka upp lämpliga språkrör och jag skulle vara glad om vi fick en kvinna, säger han.
Rättning i leden
Henry Emmoth säger att det är många som har anmält sig för att arbeta för partiet de senaste dagarna. Han tror att många ser Kirunapartiet som ett alternativ till Socialdemokraterna där han upplever att det är lägre till tak och högre grad av rättning i ledet.
Detta sagt trots att han själv var med att driva samverkanssprocessen med Socialdemokraterna.
- Jag tror att vi bommade en historisk chans att ena arbetarrörelsen i Kiruna. Men loppet är inte kört ännu.
Söker samverkan?
Vilken roll Kirunapartiet ska inta i fortsättningen är också något som årsmötet får ta ställning till. Blir det opposition eller ska man söka samverkan med ideologiskt besläktade partier?
Henry Emmoth anser för sin del att man inte ska göra några förändringar före valet.
- Inget parti vill göra om valen till nämnderna så här nära valet. Jag kommer i alla fall att verka för stabilitet i kommunen. Det nya läget behöver egentligen inte betyda någonting, utan vi kan fortsätta som vanligt.
Fakta Henry Emmoth
Ålder: 55.
Familj: Hustru och två vuxna barn.
Yrke: Lärare i elektronik och nätverksteknik.
Uppdrag: Ordförande i Kirunapartiet, vice ordförande vid Tekniska verken, vice ord-
förande i valnämnden samt ledamot
i barn- och utbildningsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om