"Dammråttorna dansar på bordet"

Den minskade städningen på Kirunas skolor och förskolor har inte passerat obemärkt.Nu reagerar föräldrar och personal.- I Stadshuset skulle de aldrig tolerera att dammråttorna dansade på bordet, säger Mats Pessa, pappa till fyraårige Herman på Bullerbyns förskola.

Mats Pessa har kommit för att hämta fyraårige Herman efter sitt skift. FOTO: Hans Sternlund

Mats Pessa har kommit för att hämta fyraårige Herman efter sitt skift. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-11-02 06:00
Beslutet togs i kommunstyrelsen i juni i år och ska ge en besparing på 4,7 miljoner kronor och en personalminskning på elva-tolv personer i Kirunabostäder.
Det påpekades att nivån blir densamma som i till exempel Luleå efter neddragningen.
Sedan höstterminen startade kommer städpersonalen fortfarande varje dag till förskolorna, men det stannar kortare tid och hinner förstås städa mindre.
Ett stort skämt
Toaletter och matsal ska tas varje dag, men övriga utrymmen bara varannan dag.
Enligt föräldern Mats Pessa och personalen vid Bullerbyns förskola i Luossvaaraområdet i Kiruna har förändringarna blivit påtagliga.
- Det är ett stort skämt att de delar ut handsprit och samtidigt drar ned på städningen så mycket som de har gjort. Politikerna som har bestämt det här visar en stor brist på engagemang för de yngsta, säger Mats Pessa.
Värst var det innan snön lade sig. Då drogs det in grus och smuts när barnen kom in efter att ha varit ute och lekt.
- Det är fortfarande dammigt på golven och smutsigare på alla andra ställen. Det är så mycket människor som rör sig i lokalerna och barnen sitter ju på golvet och leker, säger Anette Karlström och får medhåll av kollegorna Ann-Lovis Lidström och Lisbeth Roth.
Vem ska utvärdera?
De nya rutinerna har varit i bruk i drygt tre månader. Mats Pessa konstaterar att ingen från kommunen ännu har kommit ut för att kontrollera effekterna.
Skolchefen Peter Nordmark har fått ta emot en hel del synpunkter från föräldrar, lärare och till och med någon rektor. Han anser också att det behövs en uppföljning, frågan är bara vem som ska utföra den.
- Jag har försökt skicka en uppmaning till Kirunabostäder om att utvärdera de nya rutinerna, men där är vi inte riktigt överens, säger han.
Tomas Eriksson, vd vid Kirunabostäder, säger att de visst kan göra en utvärdering.
- Men frågan är vilken trovärdighet den skulle ha. Vi är entreprenörer och jag tycker att det är bättre att beställaren av uppdraget borde göra den, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om