Bybor i Kiruna på väg in i kommunpolitiken

Kirunabyarna som kämpar för sin skola är på väg att ge sig in i kommunpolitiken.Statsvetaren Simon Matti vid Luleå tekniska universitet tror dock inte att det är någon framgångsväg.- Det är bättre att satsa resurserna på lobbying, säger han.

Kuttainenborna konfronterade bland andra kommunalrådet Lars Törnman på stadshustrappan i somras. Snart kanske de möts som politiska konkurrenter.FOTO: Hans Sternlund

Kuttainenborna konfronterade bland andra kommunalrådet Lars Törnman på stadshustrappan i somras. Snart kanske de möts som politiska konkurrenter.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Stenlund

KIRUNA2009-09-10 06:00
Först ut är Plattform Svappavaara som ställer upp i kyrkovalet nästkommande veckoslut. Nästa vecka ger sig medlemmarna ut för att knacka dörr och värva röster
i Svappavaara. De bedömer utsikterna att få representation i kyrkorådet som mycket goda.
- Det finns 1  100 röstberättigade till kyrkorådet i Vittangi och valdeltagandet ligger på 10-15 procent. Det kanske inte behövs så många röster, säger Leif Pesonen i Plattform Svappavaara.
Kamplusten lever
Faller försöket väl ut kanske organisationen ställer upp med en egen lista till kommunvalet nästa år.
- Vi har bara löften om att skolan ska vara kvar ett år, sedan vet vi inte. Det finns också många andra frågor som behöver lyftas, säger Leif Pesonen.
I Kuttainen är skolan redan nedlagd, men kamplusten lever vidare. Här finns dock tanken om att samla Kirunas hela landsbygd på en lista till kommunvalet.
Håkan Siggemo i föräldragruppen i Kuttainen ska pejla läget i de andra byarna.
- Om intresset bara finns i Karesuandoområdet är det ingen idé. Det är viktigt att vi täcker hela kommunen, säger han.
En starkare röst
Målet är i så fall inte att ta makten i kommunen, utan att bryta den dominans som Socialdemokraterna kan få när Kirunapartiet införlivas i partiet.
- Landsbygden behöver få en starkare röst i kommunpolitiken. Var sparar man först? Jo, där det finns minst folk och där folk hörs minst.
Statsvetaren Simon Matti säger att trenden att bilda lokala partier eller listor med en fråga på agendan inte är särskilt ny inom kommunpolitiken.
Han tror dock att möjligheten till framgång är lika begränsad som på riksplanet där intressepartier för till exempel pensionärer, EU-motståndare och feminister har försökt slå sig in i riksdagen.
Satsa på lobbying
- Det är fortfarande de traditionella partierna som dominerar. De har den bredare visionen som krävs för att samla röster i större antal, säger han.
Han ger en lista som ska kämpa för landsbygden en större chans än ett parti som ska rädda en skola eller promota en by.
- Det ger ett helt annat perspektiv, men det finns fortfarande sätt att nå ett större genomslag på, till exempel genom att satsa pengarna och resurserna på lobbying och trycka på i de partier som finns, säger Simon Matti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om