Avtalet upprör Törnman

Avtalet där Luleå kommun får köpa mat av landstinget till underpris väcker reaktioneri Kiruna.Starkast reagerar kommunalrådet Lars Törnman (Kip).- Det är ett sätt för Kent Ögren att köpa röster i Luleå, säger han.

Lars Törnman är mycket kritisk till landstingets agerande. FOTO: Jessica Rosengren

Lars Törnman är mycket kritisk till landstingets agerande. FOTO: Jessica Rosengren

Foto: Jessica Rosengren

KIRUNA2009-10-14 06:00
Det var förra veckan som Nordnytt avslöjade att Luleå kommun betalar 18,82 kronor för en matportion som det kostar landstinget 34,70 kronor att producera.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) har tidigare medgett att avtalet är dåligt, att priset är lägre än produktionskostnaden och att avtalet bör förhandlas om.
Lars Törnman vill gå längre än så.
- Alla pengar som landstinget har förlorat ska betalas tillbaka. Vi får väl börja med att skicka en räkning för Kirunas del och då lägger vi på ränta också, säger han.
Finns det fler avtal?
Det han har i åtanke är landstingets stämningsansökan mot Kiruna kommun där man kräver 43 miljoner kronor. Parterna har olika tolkningar hur det så kallade LAH-avtalet ska tolkas.
I fallet om matavtalet anser Lars Törnman att det handlar om ett uppenbart brott mot landstings-lagen där även landstinget betraktas som en kommun.
- En kommun får inte sponsra en annan kommun. Det här är en skandal av guds nåde och man undrar hur många avtal det kan finnas av den här typen som aldrig har kommit fram, säger han.
Korruption
Lars Törnman kallar det för en korrumperad verksamhet som han tror är sanktionerad av den högsta landstingsledningen. Motivet skulle vara att Kent Ögren köper stöd i Luleåområdet.
Så här bemöter Kent Ögren utfallet från Lars Törnman.
- Det är alltid hårt att få kritik av en partivän, säger han apropå Kirunapartiets förestående upplösning i Socialdemokraterna.
Utbärningen ingår
- Vad gäller avtalet är det inte bra och vi ska ta en diskussion med Luleå kommun om att lösa ut det. Men i summan 34,70 ingår också leveranser och utbärning. Dessutom står vi bara för huvudkomponenten i maträtten medan kommunen får betala för ris, potatis och allt annat som ska vara till. Förlusten för vår del stannar på ett par miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om