Arkitekter studerar Kirunas kulturmiljöer

Kiruna kommun och LKAB får hjälp av Kungliga konsthögskolan i Stockholm.I årets påbyggnadskurs för arkitekter värderar man kulturhistoriska miljöer i Kiruna och studerar tänkbara scenarion i stadsflytten.Slutsatserna ska presenteras i en utställning till våren.

Birgitta Lundgren, Per Bask Forsell, Gaga Bonnier går Konshögskolans påbyggnadskurs för arkitekter och studerar kulturmiljöer i Kiruna. Här gör de fältstudier i Bolagsområdet i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Birgitta Lundgren, Per Bask Forsell, Gaga Bonnier går Konshögskolans påbyggnadskurs för arkitekter och studerar kulturmiljöer i Kiruna. Här gör de fältstudier i Bolagsområdet i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-10-02 06:00
Under tio dagarna har studenterna setts trampande efter Kirunas gator och torg. De har varit indelade i grupper och har lapptäckesvis gjort en inventering av miljöerna i Kiruna.
Samtidigt har de byggt upp en känsla för staden som de ska ta med inför de fortsatta studierna som till största del hålls vid konsthögskolan i Stockholm.
"Underbara byggnader"
- Det har varit intensivt och mycket intressant. Vi har sett många exempel på alldeles underbara byggnader blandat med horrörer från senare tid, säger Gaga Bonnier.
Tillsammans med studiekamraterna Birgitta Lundgren och Per Bask Forsell, alla från Stockholm, har hon fått Bolagsområdet med de gamla arbetarebostäderna på sin lott.
De synar byggnaderna och miljöerna med fackmannens kritiska blick. Studenterna är alla färdiga arkitekter, ingenjörer eller antikvarier och de flesta är yrkesverksamma vid sidan av studierna.
Alla grupper ska också välja ut två byggnader inom sitt område, studera de kulturhistoriska kvalitéerna och undersöka hur man konkret kan gå tillväga för att flytta dem.
- Men de praktiska frågorna klarar vi av på någon vecka. Det viktiga i kursen är värdeanalyserna och stadsflyttens olika scenarion, säger Tina Wik, gästprofessor vid skolan och den som håller i kursen i restaurering.
Utställning till våren
Frågor som ställs är hur mycket av det befintliga Kiruna som bör återskapas och hur stora förändringar kan ett samhälle tåla innan identiteten förvrängs eller förstörs?
Studenterna ska också fundera över hur man kan placera in kulturhistorisk intressanta miljöer i tänkbara expansionsområdena, det vill säga det nya Kiruna.
- Det finns inget som är rätt eller fel, det handlar om diskussioner som ska leda till fördjupade insikter. Vi kommer också att bjuda in Kirunas stadsarkitekter till våra samtal, säger Tina Wik.
De färdiga analyserna ska kunna användas av Kiruna kommun och LKAB i det fortsatta arbetet. Det blir också en utställning i Kiruna framåt vårkanten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om