– Jag tror att det kommer att bli jättebra och jättekul. Och det känns jätteroligt att vi kör på med det här, festivalen har funnits i Kiruna i över 30 år, det är ganska stort ändå, säger Alexander Olofsson, arrangör.

Just nu förbereds kuberna inför snöskulpturtävlingen i Järnvägsparken. Sex lag kommer att vara med och tävla.

– Konstnärerna som kommer hit är inga blåbär, det är världsklass på snöskulptörerna. De kommer hit för att de tycker att det är så häftigt att jobba med det här materialet i Kiruna som är en unik plats, säger Alexander Olofsson.

Artikelbild

| Lekpark. Här i Ferrumparken förbereds en ny snölekplats med temat "rymden". Två långa rutschkanor utlovas.

Konstnärerna börjar jobba med snökuberna på onsdag nästa vecka. På lördag avgörs tävlingen.

Snöslungetävlingen som brukar vara en riktig publikmagnet är också tillbaka.

– Det är en klassiker, det är jättebonnigt, men en rolig grej. Det är den enda snöslungetävlingen som vi vet om, så vi marknadsför den som världens enda snöslungetävling. Men om det skulle finnas en annan där ute skulle det bara vara roligt.

Skidsprinten kommer att avgöras i Järnvägsparken även det här året. Förra året bjöd den på en kuperad och rolig bana som var utmanande för åkarna. Snölekplatsen invigs under lördagen och har temat "Rymden". Två långa rutschkanor utlovas bland annat.

– På lördagen är det fullsmockat med aktiviteter, vi hoppas att Kirunaborna ska komma och titta, säger Alexander Olofsson.

Det är Tusen toner som arrangerar Snöfestivalen.

– Det hade varit helt omöjligt utan uppslutningen av andra föreningar och företag.