Hård kritik från länsstyrelserna

Betaltjänsterna på landsbygden motsvarar inte samhällets behov sedan Svensk kassaservice stängde.Det konstaterar landets länsstyrelser i en ny rapport.- Nu förväntar vi oss någon sort reaktion från regeringen, säger Jan-Erik Hessel vid länsstyrelsen i Dalarna.

KIRUNA 2010-01-27 06:00
Samtidigt som Svensk kassaservice upphörde fick länsstyrelserna runt om i landet en ny uppgift som tillsynsmyndighet.
Länsstyrelsen i Dalarna är samordnande, men även länsstyrelsen i Norrbotten har varit mycket aktiv i frågan.
Under 2009 har länsstyrelserna intervjuat ombud för Betalservice, privatpersoner, organisationer och kommuner om hur det fungerar. Slutsatsen är att vissa saker fungerar mycket dåligt eller inte alls.
❏ Äldre och funktionshindrade personer kan inte ta ut pengar eller betala sin räkningar hos sin lantbrevbärare.
❏ För att ta ut pengar hos Betalserviceombud krävs bankkort som är knutna till ett begränsat antal banker. Utländska bankkort fungerar inte.
❏ Det går inte att föra över pengar mellan konton. Det går att göra insättningar men det tar flera dagar innan dessa syns på kontot. Det går inte att göra insättningar på bankgirot.
❏ Betalserviceombuden har ingen skyldighet att ta hand om företags eller föreningars dagskassor. Vissa gör det dock frivilligt.
Ny upphandling
När det gäller dagskassorna föreslår länsstyrelserna att regeringen ska ge Post- och telestyrelsen uppdraget att göra en ny upphandling.
Andra frågor skulle kunna lösas lokalt.
I Kalmar län tittar länsstyrelsen till exempel på nya tekniska lösningar för betaltjänster och i Västernorrland planerar man för utbildningsinsatser för äldre i giro- och internetbetalningar.
- Vi vill peka på att det görs saker. Samtidigt är det viktigt att vi får en likformighet, att det fungerar på samma sätt i hela landet, säger Jan-Erik Hessel.
Länsstyrelsernas rapport landade på näringsdepartementet strax före jul. Nu inväntar man reaktioner.
- Regeringen har ännu inte tagit ställning. Man håller på att analysera rapporten, säger Anna Gillholm, ämnesråd vid interpolitiska enheten vid näringsdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om