Registerutdrag för att få arbeta med äldre?

Ska Kalix kommun begära utdrag ur belastningsregistret för medarbetare inom äldreomsorgen? Det handlar en av de längre debatterna i kommunfullmäktige om - och nu lär det komma förslag i frågan. Flera politiker reagerar på att utdrag gjorts på vissa medarbetare.

Johnny Braun säger att det handlar om trygghet för äldre som kanske inte har några anhöriga.

Johnny Braun säger att det handlar om trygghet för äldre som kanske inte har några anhöriga.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-26 09:59

Grunden för debatten finns i en interpellation av Johnny Braun (M) till Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande, där han vill veta om kommunen tar utdrag ur belastningsregistret för medarbetare inom äldreomsorgen.

– Jag tänker på tryggheten för äldre som kanske inte har några anhöriga, säger Johnny Braun.

– Vi följer lagen, vi begär utdrag för dem som jobbar med barn och unga upp till 18 år, säger Katarina Burman.

– Barn och unga har alla möjliga som företräder dem, vem företräder de äldre? Varför gör lagen en sådan markant skillnad? Här kan vi reagera och agera och visa att vi tycker annorlunda, säger Kurt-Åke Andersson (C).

– Vi kan ta beslut om att kräva utdrag ur belastningsregistret även om inte lagen kräver det, säger Linda Frohm (M).

Katarina Burman har skriftligt svarat på interpellationen att kontroll med belastningsregistret gjorts "någon gång utifrån särskilda skäl" även inom äldreomsorgen, muntligt säger hon att det händer "väldigt, väldigt sällan".

– Det har hänt någon gång att vi gjort en kontroll, säger Katarina Burman.

Jimmy Väyrynen (M), Linda Frohm (M), Carl Otto Gählman (FiK), Rickard Mohss (L) och Marianne Sandström (SD) finns bland dem som reagerar på att det begärts utdrag på vissa medarbetare.

– Naturligtvis ska vi värna om våra äldre. Vi begär inte utdrag på enskilda personer. Det är fullständigt kränkande oavsett vem det handlar om. Vi ska vara konsekventa, annars är vi väldigt illa ute, säger Marianne Sandström.

Vidare i debatten sägs att människor med fotboja arbetat inom äldreomsorgen.

– Att man har fotboja behöver inte betyda att man är olämplig att jobba i äldreomsorgen. Angående belastningsregistret, hur ska det bedömas? Vi behöver ha ett statligt stöd i den här frågan, säger Sven Nordlund (Mp).

– Vi måste ha lagstöd för förändringen. När det gäller fotboja; en människa som begår ett brott kan ändra på sig. Se det som en positiv sak att människan kan göra samhällsnytta, allt annat är väldigt dömande, säger Katarina Burman.

Linda Frohm säger att det är ett arbetsgivaransvar att bedöma vem som är lämplig respektive olämplig och vidare:

– Nu har vi tyvärr inget förslag att ta ställning till, men vi ska se till att det kommer en motion med ett förslag i den här frågan.

Katarina Burman säger att en förändring behöver lagstöd.
Katarina Burman säger att en förändring behöver lagstöd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!