"Vi arkiverar kropparna på plats"

De 291 drunknade renarna i Kutjaure ska samlas ihop och täckas över, tills väderförhållandena tillåter borttransport med skoter eller annat fordon.Det beslutade Jokkmokks kommun tillsammans med övriga berörda parter på onsdagen.

Foto:

JOKKMOKK2009-11-19 06:00
Nej från Jordbruksverket till att sprida de 291 döda renarna på fjället. Och att gräva ned eller bränna dem på plats tilltalade inte Sirges
sameby som förlorat renarna. Om detta berättade NSD på onsdagen. Och nu kommer beskedet från Jokkmokks kommun att helikoptertransport av renkropparna från Kutjaure till Ritsem blir alldeles för kostsamt. Så nu blir det marktransport som gäller.
Arkivering
- Vi arkiverar kropparna på plats. Det vill säga täcker över dem med snö och presseningar så inget kan komma åt dem. Och det är något som samebyn får göra själv. När isar och snö sen tillåter hittar vi en smart lösning för att transportera bort renarna, säger Bengt Nilsson, samhällsbyggnadschef i Jokkmokks kommun.
Bertil Kielatis, ordförande för Sirges sameby, säger så här:
- Det blir bra. De är det enda vi kan göra just nu.
Tidigare under onsdagen hade han själv uppvaktat landshövding Per-Ola Eriksson i ärendet.
- Han tog åt sig det jag sa och skulle försöka hitta kanaler för en lösning, säger han och låter mycket lättad över den lösning kommunen nu lagt fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om