Nytt dödshot i gruvstriden

Ett skarpt skott och en markerad målbild i pannan. Gruvförespråkaren Kjell Ek fick dödshotet i ett brev i lördags och även tre andra personer namngavs.-Jag är mest förbannad. Vi skulle ha tio dagar kvar att leva, säger han.

Foto:

JOKKMOKK2013-09-01 17:21

Nu trappas gruvkonflikten i Jokkmokk upp genom det polisanmälda olaga hotet i helgen. Det är främst riktat mot Ek och men även andra personer av en anonym brevskrivare. Den hotade gruppen medverkade i en intervju i NSD för två veckor om gruvstriden.

- Hotet måste nog härledas till någon som inte gillade det vi sade , säger Ek.

Han startade facebooksidan ” Ja till en gruva i Jokkmokk” för två månader sedan. Sidan har i dag 450 medlemmar. I lördags när Ek kom hem låg hotbrevet i hans brevlåda. Det är stämplat i Sundsvall.

- Stämpeln säger ingenting. Brevet kan komma från Jokkmokk, för det skickas ner till Sundsvall för sortering. Handstilen var spretig så det kan nog ha skrivits av en yngre person, säger Kjell Ek.

Skottbild i pannan

När han öppnade brevet fanns en kopierad facebookbild av honom själv. I pannan hade någon markerat en skottbild och klistrat fast ett skarpt skott nedtill på bilden. På ammunitionen var Kjell Eks namn ingraverat. På samma bild fanns också tre andra personer namngivna. Bakom deras namn står ”…10 dagar”.

- Det uppfattar jag som att vi alla har tio dagar kvar att leva och att jag är första villebrådet. Jag har gjort polisanmälan i lördags och anmälningsmottagaren kontaktade vakthavande befäl. Det svar jag fick var att det fanns ingen polispatrull i Jokkmokk och polisen i Luleå hade viktigare saker att göra. Först på tisdag öppnar polisstationen i Jokkmokk. De andra personerna som utsatts för samma olaga hot har gjort egna polisanmälningar, säger Kjell Ek.

Är du rädd för din egen säkerhet?

- Nej, jag är så gammal så det är inte någon idé. Jag blir däremot förbannad. Det måste ju vara en person som har en skruv lös. Min familj tycker det är allvarligt och obehagligt, säger Kjell Ek.

NSD pratar med vakthavande polisbefäl Mikael Norén i Luleå under söndagen angående mordhotets prioritet.

- Jag gick av vid tretiden, eller en timme efter anmälan gjordes. Bedömningen från vakthavandes sida var nog att hotet inte bedömdes så allvarligt, så att det var akut fara för den hotades liv. Polisen hade heller inga resurser att skicka en patrull.

Enligt Norén rubriceras brottet som olaga hot och en förundersökning är inledd.

- Jag kan bekräfta att även andra målsägare kopplade till samma brott gjort polisanmälningar, säger vakthavande befäl Mikael Norén.

Hot på egen facebooksida

Det har också förekommit ett olaga hot på facebooksidan "Ja till gruvor i Jokkmokk". Det var för några veckor sedan och var riktat mot gruvmotståndare. Men det gällde ingen namngiven person.

- Hotet skrevs av en medlem efter ett inlägg jag själv skrivit efter träd fällts på vägen till provborrningen. Jag tyckte det var fel att stoppa trafiken. Då svarade en medlem ”att ett skott i pannan kanske man förstår”.

– Jag tycker inte heller att hot ska få förekomma, så det är lika illa. Jag raderade inlägget efter ett dygn, säger Kjell Ek.

FAKTA

Det brittiska gruvbolaget Beowulf är moderbolag till Jimab som prospekterar järnmalmsfyndigheten i Kallak utanför Jokkmokk.Gruvsatsningen beräknas ge 400 nya jobb i en gruva nästan lika stor som LKAB:s i Malmberget. Den planerade gruvan delar två renbetesmarker och enligt samebyarna i området hotas renskötsel och den samiska kulturen av brytningarna. Jokkmokk är delat i två läger. En sida har startats på Facebook som säger ja till en gruva i Jokkmokk och en motståndarsida som säger nej till gruvbrytning. Sista veckorna har polisen fått hjälpa gruvbolaget fram med sina bulldozrar, borrmaskin och ett 30-tal anställda när demonstranter kedjat fast sig, grävt diken och blockerat vägen med bråte. Flera personer har gripits för dessa aktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om