"Naturreservaten är öppna för alla"

- Naturreservaten är öppna för alla.Det poängterar Ronny Edin, länsstyrelsen, med anledning av NSD:s artikel om nya naturreservat i Jokkmokk.

JOKKMOKK2009-11-26 06:00
Jokkmokks kommunledning bjuder på motstånd när det gäller utökning och nybildning av naturreservat. Som NSD berättade tidigare i veckan tycker den att de lägger locket på för utveckling av näringar.
Naturvårdsdirektör Ronny Edin anser att det finns en missuppfattning ställningstagandet.
- Många verkar tro att man inte får vara i naturreservaten men det är ju precis tvärtom. Vi bildar naturreservat för att bevara natur, men alla är välkomna att vistas i dem. Och som i all övrig skog och mark med sunt förnuft, säger han och fortsätter:
- Man får köra snöskoter, rida, vandra, åka skidor, plocka bär och svamp.
Ronny Edin framhåller att det är unika områden som bevaras i naturreservaten och att de i sig borde vara en tillgång för turistisk verksamhet.
Sista resterna
- Områdena ligger ju inte i fjällvärlden utan i skogslandet. Det här är de sista resterna av gammal skog i Europa och det är regeringen som säger att ett av miljömålen ska vara att bevara dem.
Det enda hindret Ronny Edin kan se för kommunutveckling är om man vill exploatera naturreservatsområden för industrier som exempelvis gruvbrytning.
- Men de får då prövas i sin ordning, om det finns värden som är värda att vägas bort mot naturvärdena, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om