Nya körkortsregler för diabetessjuka

Transportstyrelsen lättar på reglerna för diabetiker som vill köra lastbil, buss och taxi. Diabetesförbundet välkomnar att medlemmarna inte längre stängs ute från att inneha tjänsterna.

Transportstyrelsen har beslutat om nya regler för personer med typ 1-diabetes som vill behålla eller ta körkort med högre behörighet. Arkivbild.

Transportstyrelsen har beslutat om nya regler för personer med typ 1-diabetes som vill behålla eller ta körkort med högre behörighet. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Trafik2021-12-08 18:32

Vid årsskiftet mildras de medicinska kraven för personer med typ 1-diabetes som vill köra lastbil, buss eller taxi, enligt Transportstyrelsen. En diagnos ska inte längre innebära ett automatiskt nej till att ta eller inneha körkort med högre behörighet. Bedömningen ska i stället göras individuellt och utgå från den diabetessjukas behandling och risken för hypoglykemi (lågt blodsocker).

Transportstyrelsens utredare Sara Magnusson förklarar att beslutet har fattats mot bakgrund av att vården i dag har större kunskap om diabetes.

Lägre risk än tidigare

"Det har skett en utveckling i hur sjukdomen behandlas och de hjälpmedel som finns för att hålla koll på sin blodsockernivå. Det gör att risken för att drabbas av för lågt blodsocker i dag är lägre jämfört med hur det såg ut för tio år sedan", säger Magnusson i ett pressmeddelande.

Diabetesförbundet välkomnar Transportstyrelsens besked att bedömningarna ska göras från fall till fall, eftersom det kommer att ge möjlighet för medlemmar som diagnostiseras med typ 1-diabetes att både behålla sina tidigare jobb och söka chaufförstjänster som kräver körkort med högre behörighet.

"Inte tagit hänsyn"

– De regler som har varit har inte tagit hänsyn till individen utan har utgått från hur man har sett på sjukdomen tidigare och inte på den teknik och de behandlingsmetoder som finns i dag. Vi är jätteglada för att de har sett över riktlinjerna, säger förbundsordförande Björn Ehlin.

Transportstyrelsen genomför även vissa ändringar av reglerna för läkarintyg. Hur ofta ett intyg från läkare behöver lämnas in ska prövas från fall till fall. Kravet på att skicka med synintyg med varje läkarintyg tas också bort. Det kommer i stället att prövas utifrån regler om synförmåga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!