Trädhotellet räddas

Vattenfall backar från sina planer på en vindkraftpark på Haradskölen.

LYXKOJA. Utsikten från ett hotellrum i ett träd. Succésatsningen på trädhotellet i Harads är räddad. Några vindkraftverk blir det inte.

LYXKOJA. Utsikten från ett hotellrum i ett träd. Succésatsningen på trädhotellet i Harads är räddad. Några vindkraftverk blir det inte.

Foto: Maria Ekman

HARADS2015-09-04 14:40

Projektet hotade verksamheten och expansionen för den turismverksamhet som vuxit upp kring trädhotellet i Harads.

– Vi är fantastiskt glada nu. Starkt av Vattenfall att ta sitt samhällsansvar och lyssna till de synpunkter som kom från bygdens folk och besöksnäringen vid mötet i Harads i onsdags, säger Kent Lindvall, ägare och skapare av Treehotel.

Beskedet från Vattenfall kom på fredagen.

– Projektering av en vindkraftpark är en komplicerad process. Vår förhoppning har hela tiden varit att befintliga verksamheter i bygden och vindkraft på Haradskölen skulle kunna verka sida vid sida. Vi kan nu konstatera att det inte längre finns förutsättningar för att hitta en samförståndslösning och därför väljer vi nu att inte gå vidare med projekteringen, säger Erik Grönlund, chef för Vattenfalls landbaserade vindkraftsverksamhet, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Vindkraftplaner krockar med turismen

Han säger vidare:

– De anpassningar som vi trots allt varit beredda att genomföra skulle visserligen ha inneburit en betydligt försämrad lönsamhet för projektet men eftersom hänsynen till lokalsamhället också är en viktig parameter i allt vårt arbete kan det ibland vara nödvändigt att göra den här typen av avslut till förmån för andra näringar.

Därmed kan ägarna Kent Lindvall och Britta Lindvall andas ut, åtminstone tillfälligt. På måndag ska politikerna i Bodens kommunfullmäktige hantera ärendet om tillstånd för vindkraftsparken.

Eftersom Vattenfall kliver av hoppas Kent Lindvall att man låter det tidigare beslutet att säga nej till vindkraftparken stå fast.

– Jag hoppas att politikerna också tar sitt ansvar. Den här satsningen betyder mycket för orten. Det är inte bara vi utan även många andra företag som vuxit fram kring Treehotel. Att utsikten från ett hotellrum ska vara ett vindkraftverk, det är helt oförenligt med vad vi erbjuder, säger Kent Lindvall.

Läs mer: Nu vill Boden satsa på vindkraft

jonny.vikstrom@nsd.se

0920-263017

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om