LÄS MER:Tullen tog stor mängd knark

Det var ett amfetamintillslag i rekordklassen. Den misstänkte, som mer och mer framstår som en knarkkurir, har erkänt sig skyldig till grov narkotikasmuggling.

Narkotikan var inte ämnat för Haparanda eller Norrbotten då den misstänkte, enligt vad Norrbottens Media erfar, bara var på genomresa.

Artikelbild

| Åklagare Erika Westerstrand kommer, troligen, att väcka åtal under nästa vecka.

– Det här är uppgifter jag inte kan uttala mig om ännu, säger åklagaren Erika Westerstrand.

Initialt var assistentåklagare Erika Westerstrand vag gällande uppgiften om hur mycket narkotika som mannen haft i sin väska, nu väljer hon att berätta.

– Det handlar om 13 kilo amfetamin och 200 gram kokain, säger Westerstrand.

Utredningen är nästan klar och åklagaren har till mitten av nästa på sig att väcka åtal.

– Vi har genomfört förhör, vi har skickat saker till SKL (Sveriges kriminaltekniska laboratorium) för analyser. Det handlar om mannens telefon och fingeravtryck bland annat.

Den misstänkte mannen, som är i 30-årsåldern och bosatt i ett annat EU-land, är att betrakta som en kurir. Det betyder att narkotikan inte är hans utan att knarket skulle vidare till en köpare. Var köparen är lokaliserad vill inte åklagaren uttala sig om.

Erika Westerstrand säger att hon kommer att åtala för grov narkotikasmuggling. Om mannen döms för 13 kilo amfetamin och 200 gram kokain ligger straffvärdet på fem till sex års fängelse.

– Vi får väl se om åtal kommer nästa vecka, jag är tveksam, säger Erika Westerstrand.