Gällivare och LKAB ska börja förhandla

Förhandlingar väntas inom kort mellan Gällivare kommun och LKAB för att ta fram en handlingsplan om gruvbrytningens påverkan de närmaste 20 åren.

GÄLLIVARE/MALMBERGET2010-09-18 06:00
Området kring Murgatan kan bli föremål för inlösen, enligt kommunalråd Tommy Nyström;
-Jag kommer att vara stenhård. Ingen ska bo nära gruvstaketet, det kan hända att det blir inlösenfrågor men vi måste förhandla färdigt med LKAB. Vi ska titta på området där vägen går upp, för att lösa det på ett bra sätt. De ska inte behöva vara oroliga för staket vid fönstren. Vi kommer att ha en gräns på minst 100-200 meter. Nästa vecka ska kommunen titta på inlösen av markområden i Malmberget.
"Påskynda processen"
- Nu ska vi ställa krav och vi ska påskynda processen. Vi kommer att kräva planeringsförutsättningar. Vi ska ha en konstruktiv dialog med LKAB och jag förväntar mig att de tar sitt samhällsansvar, säger Nyström.
Kommunen vill ha en 15-årsplan och en på längre sikt. Prinzsköld malmen påverkar Bolagsområdet och stora delar av centrala Malmberget.
-Vi måste titta över vad ska hända med våra anläggningar och fastigheter, därför ska vi begära pengar i förskott så vi kan bygga nya anläggningar. Gunillahem avvecklas redan 2014. Kommunen kommer att kräva tidszoner när de olika områdena ska lösas in. Det är kommunen som sätter kartbilden, inte LKAB.
Samverkansavtal
Ett samverkansavtal ska reglera villkoren för en utökning av gruvområdet. Av avtalet ska tydligt framgå när berörda områdena ska avvecklas och vilka förutsättningar som gäller för de privata fastighetsägarna. Samverkansavtalet ska godkännas av kommunfullmäktige.
- Genom förskottering får kommunen ekonomiska förutsättningar att skapa framförhållning i byggandet och kan skapa trygghet för alla som är berörda. Gällivare och Malmberget ska före, under och efter flytten vara trygga, attraktiva samhällen med trivsam boendemiljö, säger Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!