Ett avslutat kapitel

Malmbergets bibliotek läggs ner. Det beslutet förväntas BUK-nämnden ta i dag.- Gunillaskolan lades ner på en kvart, nu sker samma sak med biblioteket, säger en kritisk Eva Alriksson (M).

Malmbergets folkbibliotek läggs ner och personal riskerar att förlora jobbet. Förväntat beslut som tas i nämnden i dag.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Malmbergets folkbibliotek läggs ner och personal riskerar att förlora jobbet. Förväntat beslut som tas i nämnden i dag.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE/MALMBERGET2010-12-14 06:00

Malmbergets bibliotek läggs ner och personal riskerar att förlora jobbet. Det beslutet förväntas Barn-utbildning och kulturnämnden fatta i dag, vilket moderaterna protesterar emot.

- Det är förskräckligt att man lägger så stora besparingar på kulturen. Ska vi locka hit folk så får vi inte dra ner på kulturen. Det är fel att lägga ner biblioteket, bara pang, bom, säger Eva Alriksson.

Hon säger att Moderaterna vill se en långsammare avveckling av biblioteket i Malmberget.

- Gunillaskolan lades ner på en kvart, en avveckling ska ske under ordnade former och inte så här oerhört fort, man hänvisar till budgetbesparingar, men varför ska biblioteket ensam ta nästan hela besparingens, 750 000 kronor. Det finns också ett förslag om att lägga ner bokbussen, man kan inte bara kapa av verksamhet utan en ordentlig planering, säger hon.

Danslärare bort
Hon är också kritisk till att Kulturskolan ska förlora danslärartjänsten. Hellre hade hon sett en besparing inom exempelvis badhusen, där man har samma budget trots att befolkningsunderlaget minskat med 1000 personer.

Nämndens socialdemokratiska ordförande bekräftar att beslutet ska tas under tisdagen i nämnden. Ett beslut som inte ska vidare upp till fullmäktige.

- Vi tänker inte lägga ner hela biblioteket utan ha kvar ett skolbibliotek på Välkommaskolan, med en läshörna för allmänheten. Det blir neddragningar i volym och flytt till mindre lokaler. Öppettiderna ska inte bli sämre än i dag. Det finns inget förslag om att lägga ner bokbussen, det får stå för moderaterna, säger Börje Johansson.

Tjänster dras in
- Vi är tvungna att spara pengar för att klara budgeten. Det kan bli så att någon får gå från biblioteket. Danslärartjänsten är vakant, vilket innebär att ingen behöver sägas upp. Vi drar också in tjänsten som verksamhetscontroller, men Magnus Svensson släpper vi inte, han kommer att få en rektorstjänst, men det ska förhandlas med facket först, säger Börje Johansson.

Invigdes år 2000
Malmbergets nya folkbibliotek invigdes år 2000. Beslutet om nedläggning väntas träda i kraft under budgetåret 2011, om cirka ett halvt år. Det är ännu inte klart var det nya skolbiblioteket ska placeras i Välkommaskolan, men antalet volymer ska minska i folkbiblioteket som nu blir skolbibliotek och personal riskerar att sägas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!