Åskan slog ut strömmen

Ett kraftigt åskväder slog ut strömmen på Kilens bostadsområde i Malmberget. 178 familjer blev utan ström i ett dygn. Även Domus drabbades av åskvädret, frysar blev strömlösa och mat för stora värden förstördes.

Klockan är strax före midnatt och LKAB:s elektriker Ann-Sofie Larson, Bo Åhl och Krister Johansson arbetar med att få igång en fungerande transformator på Kilen.           FOTO: Marie Ridderström

Klockan är strax före midnatt och LKAB:s elektriker Ann-Sofie Larson, Bo Åhl och Krister Johansson arbetar med att få igång en fungerande transformator på Kilen. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE/MALMBERGET2010-05-17 06:00
Sommaren kom till Gällivare med ett fruktansvärt åskväder, natten mot lördag. Regnet piskade i backen, blixtar genljöd genom luften. På Kilen slog blixten ner i transformatorn och hela bostadsområdet blev strömlöst i över ett dygn. LKAB:s elektriker hade ett besvärligt arbete att utföra innan strömavbrottet hävdes. När den andra transformatorn äntligen kommit på plats, lördagen klockan 16, så small den när de spänningssattes.
Elektriker jobbade dag och natt
- Vi fick söka upp en likadan, i LKAB:s förråd och göra den i ordning. Som mest hade vi et tiotal elektriker i arbete, vi fick ta ut extrafolk för att klara det här. Vi var tvungen att rengöra transformatorn, som varit i gruvan. Det är alltid en risk att de går sönder under transporten, men det gick bra och klockan halvett, natten mot söndagen, hade vi åter ström, säger ingenjör Jan-Erik Rosenling, som ledde arbetet.
- Vi kan bara beklaga det inträffade. Vi är sårbara inför vädrets makter. Hoppas det gick bra för hyresgästerna, säger han.
Besvärligt läge på Kilen
På Kilen hördes upprörda röster.
- Ett strömavbrott ska inte vara i 24 timmar. Det är vansinne.Vi lever på 2000-talet och inget annat område i kommunen har de här problemen. Något måste göras, säger Timo Pasainen.
- Det är något som inte fungerar, det finns inte framförhållning, lager, reservdelar you name it. De som jobbar, gör sitt bästa, men det är dags att bygga nytt. Det är för gamla grejer och då blir det svårt att hitta reservdelar. Förra strömavbrottet varade i 29 timmar. Vi är beroende av el och det ska fungera. Pappa LKAB är en stor aktör, det borde inte vara något problem att bygga om ställverket och kanske flytta det till en lägre och mindre utsatt plats. Visst, det är pengar men något borde de kasta hit, med tanke på deras miljardvinster.
Kokade kaffe på stormkök
Timo lämnade sin strömlösa lägenhet och vistades hos vänner i Koskullskulle. Timos granne kokade kaffe på stormkök. Hyresgäster har tvingats kasta förstörd mat. Många var utan telefon, bredband och teve i helgen.
- Mobiltelefoni har dålig mottagning här, säger Timo Pasainen.
Vill ha kompensation
Nu förväntar sig hyresgästerna någon form av kompensation.
- Hemförsäkringens har en självrisk på 1500 kronor. Något borde hyresgästerna få i ersättning för strömavbrottet, säger Timo Pasainen.
Även Domus drabbades av åsknedslag. Frysar blev strömlösa och matvaror förstördes.
Golven blötlades av vatten från frysarna och det talades om förstörda matvaror för 100.000 kronor, vilket inte bekräftats av varuhuschefen ännu.
En jobbig natt
Nybyggda Coop Forum klarade inte åskregnet och även där blev det stort besvär med vatten på varuhusets golv. Vaktbolaget Securitas hade fullt upp hela natten, automatlarmen löste ut och det blev något av en rekordnatt för vaktbolaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!