Vem fällde tallarna?

Stora tallar ligger fällda och lämnade i skogen mellan Regnstigen och Vintervägen. Ingen vill kännas vid ansvaret för dem och enligt Skogstyrelsen kan avverkningen vara olaglig och strida mot skogsvårdslagen.

...och lämnat dem liggande där de fallit.

...och lämnat dem liggande där de fallit.

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2010-07-09 06:00
Boende på Regnstigen i Malmberget hörde av sig till NSD och berättade att det ligger fällda tallar lämnade i skogen bakom deras hus. Enligt deras uppgifter var det Gällivare kommun som stod bakom avverkningen. Men när NSD kontaktar kommunens service- och teknikförvaltning vill ingen där kännas vid dem.
- Det är inte kommunens avverkning vad jag vet, säger Herbert Guthlein, arbetsledare på fältet.
Inte heller chefen för GVA-avdelningen, Håkan Grönberg, känner till något men han hänvisar till kommunens tallansvarige, flygplatschef Mikael Gustafsson. När upprepade försök att nå honom inte ger resultat ringer NSD service- och teknikförvaltningens chef Inga-Maj Backman.
- Nej det kan inte vara kommunen som avverkat där, säger hon och hänvisar till Värmeverket, som är i färd med att dra fjärrvärme i det aktuella området.
- Nej, nej, nej, vi håller inte på där utan är mycket längre in på området. Där nere mellan vägarna är det väl kommunen som har rensat och avverkat. Hur länge tallarna legat där vet jag inte men de låg där när jag började jobba i området den 1 juni, säger Svante Larsson, avverkningsansvarig hos Värmeverket.
Olaglig?
Ingen vill alltså kännas vid avverkningen bakom Regnstigen, som dessutom kan vara olaglig:
- Man måste söka tillstånd innan man avverkar och vi kan inte hitta någon ansökan hos oss för just det området, säger Rune Airijoki, distriktschef skogsstyrelsen i norra Norrbotten.
Avverkning av träd regleras i skogsvårdslagen och olika regler gäller för olika trädsorter.
- Tall är känsligare för skadeinsekter än många andra träd, därför bör de bortforslas snarast möjligt efter avverkning. Detta kan kringgås om tallarna ringbarkats, för då är de inte lika känsliga för insektsangrepp, säger Rune Airijoki.
Han tillägger:
- Mängden fälld skog spelar också in. Skogsvårdslagen säger att när mer än fem skogkubikmeter per hektar fälls, ska allt utöver de fem skogkubikmetrarna utforslas direkt.
Alldeles intill villatomterna längs Regnstigen i Malmberget har någon fällt massor av tallar... FOTO: Maria Ödalen
Alldeles intill villatomterna längs Regnstigen i Malmberget har någon fällt massor av tallar... FOTO: Maria Ödalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om