Unga skildrar nutid i bilder

Under rubriken "Face me" har 115 bildestetelever sedan i oktober förra året jobbat med att gestalta hur det är att vara ung i Norrbotten just nu.Resultatet blev en vandringsgutställning, av vilken delar nu visas i Gällivare.

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2010-01-18 06:00
De åtta gymnasieskolor i Norrbotten som har bildestetprogrammet i sitt utbud fick i oktober 2009 en inbjudan som var lika mycket en utmaning.
"Face me" - vågar ni?
Det handlade om att
i bilder beskriva hur det är att vara ung i Norrbotten just nu. Att genom tankar, rädslor, förhoppningar och olika tekniker berätta.
115 elever nappade och i omväxlande uppsättningar går delar av deras alster nu runt i länet. I helgen hölls vernissage för 35 av dessa i Gällivare och så småningom ska samtliga alster upp i Norrbottens museum för att visas där i två månader.
Martin Ruotimaa var en av de deltagande eleverna från Välkommaskoaln i Malmberget och han fanns också på plats under lördagens vernissage.
Han hade jobbat med gips och gjort en pappersmask av det mera skrämmande slaget - the dark side.
Skräck inspirerar
Den bestod i ett blodigt mansansikte på väg ut till den ljusa världen genom en krossad spegel.
- När man tittar i en spegel finns det något gott och något ont. Här är det negativet som kommer ut, förklarade Martin Ruotimaa och fortsatte:
- Man ska vara rädd för honom där. Han symboliserar vår mörka sida och kommer till oss för att skapa kaos
i vår ljusa värld.
Skräckgenren är något som alltid inspirerat Martin Ruotimaa.
- Jag hämtar ofta inspiration från tv-spel och filmer som är baserade på monster, blod och död. Det har blivit min grej.
Utställningen "Face me" finns på plats i hembygdsmuséet till och med den 3 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om