Överlåtande av mark blir fall för EU-domstolen

Metallfackets ordförande Hans-Göran Ölvebo rasar över kommunens överlåtande av mark till LKAB.- Det är ett brott mot kommunallagen och särbehandling av medborgare. Hade kommunen sålt marken hade pengarna kommit alla till gagn, säger han och aviserar en anmälan till EU-domstolen.

GÄLLIVARE2010-01-23 06:00
Att Gällivare kommun överlät marken på områdena Tallbacka, Myråsen och Bäckåsen till LKAB ses långt ifrån med blida ögon av medborgarna.
- Kommunen har gett medborgarnas tillika mina medlemmars mark gratis till ett företag. Det finns anställda i Aiktikgruvan som köpt tomter för 150 000 kronor för att bygga på och här har kommunen skänkt bort stora områden mark till ett stort bolag, säger Ölvebro och pratar om brott mot kommunallagen:
- Enligt den får kommunen inte förfördela någon, vilket den gjort här. Om LKAB i sin tur delar ut tomter till höger och vänster är en sak. Men kommunen får inte göra det.
Han framhåller att alla kommunmedborgare hade fått del av kakan om kommunen i stället sålt marken till LKAB.
- Det finns ju även andra både stora och små företag och enskilda personer. Kommunen får inte göra skillnad på någon.
Osanning
Kommunalrådet Tommy Nyström (S) tillbakavisar påståendet som osanning.
- Vi har inte gett bort mark till någon, säger han och hänvisar till ett avtal mellan kommunen och LKAB som slöts 1995.
Det gällde de bostads- och hyresrätterna som revs bort ovanför elevhemsområdet vid den tiden. Gick LKAB söder om Norra kungsallén med sin verksamhet skulle skulden på 65,3 miljoner kronor härörande rivningarna regleras till kommunen.
- I det avtalet fanns ett tilläggsavtal med en uppgörelse om att LKAB skulle få markerna på Mellanområdet för en krona.
Är inte det detsamma som att ge bort markerna?
- Vi såg inget större värde i markerna och hade i ett tidigt skede tagit beslut om att vi framledes inte skulle satsa på några stora investeringar från kommunens sida norr om järnvägsbanan. Vi fick en förfrågan och vi gjorde det för att LKAB skulle ha områden för att kunna hjälpa människorna på elevhemsområdet, säger Nyström och fortsätter:
Råmark
- Det är viktigt att komma i håg att det var råmark det handlade om. Det fanns inga vägar, va-nät, el, belysning och annat. LKAB har själva fått stå för att allt sådant byggts upp.
Nästa vecka ska Hans-Göran Ölvebo skicka in en anmälan mot kommunen till EU-domstolen. Och han kommer att be kommunen om hjälp med detta.
- Den är skyldig att hjälpa till med sånt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om