Dagis kan bli helt gratis

Gratis barnomsorg i Gällivare kommun från och med halvårsskiftet.Det föreslår barn-, utbildnings-och kulturnämnden.- Vi vill få unga mammor med barn att stanna kvar här, säger ordföranden Börje Johansson (S).- Är det sant? Då blir jag glad, säger mamman Jacqueline Manaloto.

Foto:

GÄLLIVARE2010-02-27 06:00

Med förankring i socialdemokraternas politik har barn-, utbildnings- och kulturnämnden tagit fram ett förslag om gratis barnomsorg från och med 1 juli 2010.
- Tanken är en försöksverksamhet det första halvåret till vilket vi fått ett engångsanslag med pengar. Vi utgår ifrån att det blir en fortsättning 2011, säger nämndsordföranden Börje Johansson.
Unga med barn flyttar
Bakgrunden är en analys som visar att många unga kvinnor med barn flyttar från Gällivare.
- Det här är en offensiv satsning för att vända detta. Det är inga jättesummor det rör sig om, det är beräknat att kosta omkring 2,7 miljoner kronor för 2010, säger Börje Johansson.
Jacqueline Manoloto är mamma till Adrian, 5. Hon nås av nyheten via NSD.
- Det är ju jättepositivt, för det finns ju rätt många som inte har råd med dagens taxa. Och jag tror säkert det kan få småbarnsfamiljer att välja att stanna kvar eller till och med lockas att flytta hit, säger hon.
"Jättebra"
Även Annika Olausson med dottern Matilda, 2, blir glad.
- Det är ju jättebra, för den är dyr taxan som är i dag. Sen vill jag passa på att säga att det är dumt att baranen inte får vara på dagis under föräldrarnas lediga tid. Har man ledigveckor i jobbet kan det ju gå tre-fyra veckor mellan barnets dagisvistelser och det ger dålig kontinuitet för barnet som missar mycket socialt.
Börje Johansson lägger fram ytterligare satsningar från barn-, utbildnings- och kulturnämndens sida:
- Vi vill göra aktivitetshus av hela Folkets hus i Gällivare. Skatehallen finns ju där och vi skulle vilja flytta biblioteket till Stacken och ta in Stackens verksamhet i biblioteket. Tanken är att samla kulturen centralt i Gällivare centrum och göra stan mer levande.
Konsthall i skolan
Nämnden vill även göra en konsthall i Centralskolan.
- Vi förvaltar ju redan nu strejkkonsten och skulle vilja ha den permanent uppställd där, säger Börje Johansson och kommer sedan in på skolan:
- Vi diskuterar just nu att ansöka om extra medel för att förbättra matmiljön i skolorna. Många klagomål gällande skolmaten handlar om miljön, att det är för bullrigt och diverse annat. Och de matmiljöer vi har i skolorna är inga bra basmiljöer för barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om