"Ålderdiskriminering får inte förekomma"

Patientnämndens ordförande i Norrbotten, Margareta Pohjanen, säger att det är oacceptabelt att en 90-årig människa ska tvingas uppleva något dylikt.Landstingsrådet Kent Ögren hoppas och tror att det inte förekommer åldersdiskriminering i vården, men förekommer det vill landstinget gärna ha in rapporter om det.

Patientnämndens ordförande i Norrbotten, Margareta Pohjanen, säger att det är oacceptabelt.

Patientnämndens ordförande i Norrbotten, Margareta Pohjanen, säger att det är oacceptabelt.

Foto: Katarina Mosesson

GÄLLIVARE2010-09-25 06:00
- Det låter förskräckligt, givetvis måste man titta väldigt noga på det här ärendet. Det är jätteviktigt att de gör en skrivelse till patientnämnden, säger Margareta Pohjanen, Patientnämndens ordförande i Norrbotten.
- Vi vill att alla sådana här rapporter kommer in till patientnämnden. Här handlar det om två ärenden. Dels sjukreseärendet, dels den behandling som patienten fick vid akutmottagningen. När han kom till Gällivare borde de ha tagit hand om honom, kan man tycka i alla fall. När landstinget upphandlar sjukresor, måste man titta på bårbilarna och deras utrustning, säger Pohjanen.
"Låter inte bra"
- Ett sådant här ärende låter inte bra, om man uttrycker det milt. Det är klart att vi har plats för svårt sjuka människor på sjukhusen. Jag hoppas och tror att det inte förekommer åldersdiskriminering
i vården, men förekommer det vill vi gärna ha in rapporter om det. Vi är väldigt bestämda på den punkten. Åldersdikriminering får inte förekomma i vården, säger Kent Ögren, som uppmanar de anhöriga att anmäla händelsen till patientnämnden.
- Vi vill gärna titta på det här ärendet. När det gäller sjukresor har vi problem i vissa delar av länet säger han.
Maria Klarin, chef vid akuten i Gällivare, säger att de aldrig nekar någon vård.
- Men vi har minskat antal vårdplatser. Jag kan inte alls gå in i den medicinska bedömningen som görs av respektive bakjour, säger hon.
"Multifordon bättre"
Maria Isaksson, chef för Länstrafikens kundservice i Norrbotten:
- Det låter inte så trevligt, den här beskrivningen, men de fordon som används för samtliga sjukresor är besiktigade för ändamålet.
I ett multifordon (handikappbuss), finns krav på en Alfabår, samma typ som i ambulanser. En personbil har inte de kraven när man kör en liggande resenär.
- En liggande transport i många mil är inte lätt. Då är multifordon bättre anpassade och landstinget har haft en ambition att styra till multifordon på långa resor just på grund av åkkomforten. Våra transportörer vill resenärernas bästa och gör sitt yttersta för att resenären ska få en bra resa, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om