Facket hotar med skyddsstopp

Handels har överklagat nynazisternas samlingsplats på Dollarstore till polisen och hotar med skyddsstopp på butiken.” Vi kan göra det om situationen upplevs hotfull mot våra anställda och deras arbetsmiljö”, säger Maria Andersson Nordström, regionalt skyddsombud.

26 april 2018 12:25

Handelsanställdas förbund (Handels) överklagade under onsdagen och hoppas att polismyndigheten som beviljat mötestillståndet ska se facket som en berörd part när det gäller säkerhetsfrågan för Dollarstores personal.

– Vi hade kunnat vända oss till Arbetsmiljöverket men vi hoppas att polisen ska dra tillbaka samlingsplatsen. Det är klart att säkerhetsfrågan för kunderna är också viktig men mitt mandat som regionalt huvudskyddsombud gäller ju i första hand de anställda, säger Maria Andersson Nordström, även ombudsman i Luleå.

Handels överklagar mötestillståndet för att samlingstiden för nynazistiska Nordisk motståndsrörelse (NMR) faller inom ramen för Dollarstores öppettider.

– Det har också skapat oro och ohälsa i högsta grad hos de anställda att infinna sig på sin arbetsplats då NMR ska samlas på deras parkering. Företaget är inte heller tillfrågat innan beslutet om detta tillstånd togs.

Det är risk för minskad försäljning för Dollarstore om kunder inte vågar ta sig dit på grund av att de inte vågar använda parkeringen. Eller att eventuell framkomlighet till parkeringen kommer att försvåras. En enskild näringsidkare ska inte behöva drabbas på det sättet, säger Maria Andersson Nordström.

Hon kommer själv att vara på plats förstamaj om inte polisens samlingstillstånd hävs för Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

– Som regionalt huvudskyddsombud har jag mandat att stänga en arbetsplats om jag upplever att det finns en för stor oro och fara för dem som jobbar där. Då bör jag också vara plats och se med egna ögon hur det ser ut. Så att inte personalen upplever oro.

Hon har också meddelat polisen att hon som regionalt skyddsombud överväger att sätta ett skyddstopp på butiken enligt arbetsmiljölagen för att det kan innebära en fara för personalens hälsa att arbeta under dessa förhållanden.

– Det är en otrygg situation för samtliga som jobbar i butiken. Upplevelsen är att de inte heller kan gå ut från butiken eftersom det finns en oro att tumult kan komma att pågå utanför.

Ett skyddsstopp skulle samtidigt innebära ytterligare kostnader för arbetsgivaren med minskade intäkter samt personalkostnader.

Men det regionala skyddsombudet tvekar ändå inte att göra det om hon anser att det finns en oro för personalen.

– Givetvis vill inte personalen ha ett skyddstopp i första hand, för de vill inte att NMR ska bestämma om de ska våga gå till jobbet. Hade personalen upplevt oro i dag så hade jag redan satt ett skyddstopp som förebyggande åtgärd. Personalen känner att de inte vill skrämmas bort för att någon annan tagit ett beslut ovanför deras huvuden.

Hon tycker samtidigt det känns orimligt att Handels som fackförbund som värnar om både de anställdas säkerhet och hälsa men även företagen ska behöva ta till skyddsåtgärden att stänga en butik.

– Bara för att polisen tagit ett beslut att använda en butiks parkering som samlingsplats då det finns ett flertal andra lämpliga områden eller platser i närheten att använda.

– Då hade man sluppit att bekymra sig om en butiks öppettider och sluppit det obehag som ändå en sådan här demostration kan skapa, säger Maria Andersson Nordström, regionalt skyddsombud för Handels.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler