Med tanke på att Johan Kummus stuga de tre senaste åren har blivit översvämmat så var han desto mer övertygad om att det skulle ske i år igen när rapporterna om höga vårfloden kom. Men det höga vattenflödet till trots – stugan står torr i år.

– Jag har kritiserat kommunen tidigare för att de inte har reglerat dammarna och i år ringde jag och bad dem fixa det. De lyssnade och reglerade flödet från Poustijärvi till Armasjärvi och det är jättepositivt. Jag lyfter på hatten för att de har gjort ett så bra jobb.

Kummu har renoverat stugan två år i rad.

Artikelbild

| 2015

– Jag hade tänkt att jag i värsta fall skulle få riva alltihopa i år. Men klarade de av att fixa det här i år ska det nog gå kommande år också, säger Johan Kummu.

Det kommunala bolaget Övertorneå Energi reglerar vattnet mellan Poustijärvi och Armasjärvi.

– Det var inga större problem. Det var ju en extremt kraftig vårflod med väldigt mycket snö som smälte på kort tid. Men det är kul att saker slutar lyckligt ibland och att någon uppskattar det, säger Henrik Luttu som är vd på Övertorneå Energi.

Johan Kummu berättar själv att han har varit väldigt kritisk mot bolaget tidigare. Henrik Luttu menar att det inte alltid räcker med att reglera Poustijärvi som man gjorde i år.

Artikelbild

– Vi har ju inte total kontroll. Det finns ju en vädergud som gör sitt också. Men om vi kan så försöker vi ju undvika skador i den mån det går.