Snabelhuset sålt – blir kontor

Folkuniversitetet har sålt Snabelhuset av ekonomiska skäl. Men det är en affär med vinst. Den gamla kulturbyggnaden blir nu kontor med eventuell plats för en sjukgymnastmottagning.

Snabelhuset sålt. Ska bli kontor.

Snabelhuset sålt. Ska bli kontor.

Foto: Kurt Engström

Bodens kommun2020-03-05 21:00

Snabelhuset såldes av kommunen till Folkuniversitetet för 450 000 kronor 2016.

I fredags lämnade de huset, enligt Göran Rönnbäck, distriktschef på Folkuniversitet i Norrbotten.

– Det är trist att vi sålde huset, men vi måste. Vår ambition är att vara kvar i Boden och fortsätta utveckla kultur- och folkbildningsverksamheten.

Han uppger att banden hyr in sig i lite olika lokaler på stan. 

– Vi hoppas på ett fortsatt samarbete med dem. Vi tittar på hur vi kan behålla så mycket verksamhet som möjligt genom att hyra in oss i andra lokaler. Vi har alternativ, men ingenting är klart, säger Göran Rönnbäck. 

Han förklarar att anledningen till att de sålt fastigheten är en kombination av att det finns ett stort behov av att investera i fastigheten samtidigt så de behöver hålla igen.  

– Så i huvudsak är det av ekonomiska skäl. Vi mäktar i nuläget inte med att rusta huset på det sätt som behövs. Det är ett gammalt hus.

Dessutom uppger Göran Rönnbäck att de inte har fått igång alla utbildningar, som de hade velat komma igång med. 

– Det handlar inte enbart om Norrbotten, utan hela vår region från Sundsvall och norrut.  

Folkuniversitetet har sålt fastigheten till El-Brandskyddskontroll i Boden AB.

– Det känns jättebra att huset blir kvar och att det kommer bli en fortsatt satsning på huset även om det inte sker i vår regi, säger Göran Rönnbäck. 

El-Brandskyddskontroll finns i dag på Pontonjärvägen. De avser att flytta därifrån till Snabelhuset.

– Vi kommer flytta i slutet av april och nu blir det en kontorsfastighet. Vi ska försöka få dit lite fler konsulter och nya hyresgäster. Det är tanken, säger Patrik Nyström, delägare i El-Brandskyddskontroll.

Han uppger att de köpt fastigheten för två miljoner kronor. 

– Vi kommer att göra en ytskiktsrenovering av entréplan och en trappa upp. Det blir inte så mycket byggändringar, men blir att fräscha till det. 

Enligt Patrik Nyström kommer det mest troligt att flytta in en mottagning för sjukgymnastik med behandlingsrum och rehabgym på entréplanet.  

– Men det är ingenting som är säkert. Det är lite öppet fortfarande. 

Ett band är kvar i källarlokalen. 

– De är kvar än så länge, men det måste fungera med övrig verksamhet. Kan vi bara hitta en lösning så kan de få vara kvar, säger Patrik Nyström.

Annars måste de hitta en annan lösning. 

Karta: Svartbyvägen 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!