Under sommaren har Bodens nyaste park,

stadshusparken blivit klar. Under torsdagen så kom också den sista pusselbiten på plats, nämligen det ståtliga guldlejonet som trånar högst upp på fontänen Släktens tårar. Kommunanställde Erland Berg backade den lätta lastbilen nära bassängenkanten och sedan vinschades " lejonhuvudet" från flaket på plats på fontänens topp och anslöts med vattenslangen.

–Det är 50 år sedan den här fontänen synts i stadsbilden, säger parktekniker Tage Englund.

Artikelbild

| Försiktigt. Det är viktigt att ta det lugnt när en sådan viktig pusseöbit ska på plats överst på fontänen.

Lejonbrunnen skänktes till Bodens stad 1928 av fabrikör K A Edman.

– Under förutsättning att kommunen försörjde fontänen med vatten, säger Englund.

Lejonbrunnen har sedan dess stått nere på Pumptorget fram till 1964 då vandaler stal lejonet.

– Den återfanns senare men fontänen såldes ändå till en privatperson.

Artikelbild

| Snart redo. Tage Englund har tagit ett grepp om lejonhuvudet medan Erland Berg avvaktar i bakgrunden.

Tage Englund har under alla dessa år sett det som sin plikt att återbörda Lejonbrunnen till sina rötter.För något år sedan kom så en dam in till kommunen med ett

gammalt foto där fontänen syntes.

Artikelbild

| Av med livremmen. Nu äntligen efter 50 år är denna fina fontän på plats. " Vi har rustat den så den ska vara sig lik från gamla dagar", säger Tage Englund. På bilden tillsammans med Erland Berg.

– Damen undrade var fontänen var och det satte fart på oss. Kommunens parkavdelning satte in en annons och efterlyste fontänen och vi fick då fick veta att den fanns i ett privat kallförråd och ägaren Mats Sundkvist donerade fontänen till kommunen. Vilket vi är väldigt glada över.

Tanken är att slå på vattnet omgående och på kvällen kommer även fontänen vara belyst med spot för att få till en fin effekt. Tage Englund ser stolt ut när han säger att släktens tårar nu även kan beskådas av dagens bodensare.

– Tanken är att vattenstrålarna ska gå ganska långt så att barnen kan nudda vattnet med händerna. Det gillar ju småbarnen, säger Englund.