Vita duken som matcharena

Avspark på bioduken. I går bjöd Boden på världspremiär för elvamannalag i fotbollspel.
- Jättekul och ett bra initiativ, tycker Mats Selberg i segrarlaget Bodens EBK.

En klapp för ett snyggt mål. Det blev ganska många mål för laget Bodens EWK där spelarna Mats Selberg, Rickard Häggståhl och Björn Blombäck ingick. "Vi spelar ju fotboll eller har gjort så det hjälper ju till...".FOTO: Simon Eliasson

BODEN2011-01-03 06:00

Folkets hus och parker står bakom satsningen på turneringen "Big Screen Championship" som kommer att spelas på fem orter från Boden i norr till Malmö i söder. En halv miljon har Boverket satsat i projektet.

- Målet är framför allt att nå ungdomar och se om det här kan locka dem. Folkets hus och parker var ju även först med att direktsända opera, teater och rockkonserter på bio, säger Lars Erlandsson, projektledare nationellt för satsningen.

Folkrörelsens nästa steg är att introducera fotboll på vita duken motsvarande 422 tum med elvamannalag genom ett nytt tv-spel.

Ivrigt påhejade
Vid 13-tiden blåstes det till avspark i turne-
ringen inne i biografen Saga. Bänkade längst fram bakom 22 skärmar satt spelare i olika fotbollslag med spelkonsoler ivrigt påhejade av sina lagkamrater och supportrar. Matchen pågick i 16 minuter, jämfört med en riktig 90-minuters match.

Bodens EBK:s lag, som spelade i Real Madrids färger, bestod av fotbollsspelare som spelade " sig själva". Laget vann med 3-1 över Team Boden eller Barcelona som hade med innebandyspelare. Exfotbollsspelaren Mats Selberg agerade målvakt i Bodens EBK.

- Jobba hemåt. Det är lugnt. Bra jobbat gubbar, skrek Selberg över salongen när det hettade till framför hans mål.

Han var nöjd med matchen och tyckte idén med tillställningen var rolig. När målen ramlade in under turneringsmatcherna så hann även spelarna med högljudda segervrål och snygga målgester i biostolarna.

Roligt trots storförlust
"Blåbärslaget" Gott och blandat" förlorade inledningsmatchen med 3-15 mot " Nakennuggets". Laget bestod av både tjejer och killar som inte spelat så mycket tv-spel i fotboll.

- Vi skrattade och hade roligt i hela laget och det är väl det som det går ut på. Alla kan vara med oavsett kunskaper och det är ju målet, säger Sebastian Lidén, ung projektledare för biografen Saga och lagledare
i " Gott och blandat".

Emma Vallin, som spelar fotboll med Trångfors lyckades bli utvisad efter bara några minuters spel.

- Haha. Ja, det var lite snopet, men det var roligt. Vi är ju rätt ovana och får jobba med försvaret till nästa match, säger 13-åringen.

- Eller hitta något nyförvärv till nästa match. Det kanske finns fler i biosalongen som vill vara med, säger Sebastian Lidén.