Visionen - få ut EasyMec i hela världen

SwedeMec lägger sin leksakstillverkning i Boden på Plastia. Initialt innebär det ett tiotal nya arbetstillfällen. Jeff Nilsson, vd och delägare, säger att visionen är att få ut EasyMec globalt i hela världen.

TILLVERKNINGEN. ”Det här kan bli hur stort som helst”, säger Inge Andersson, kommunalråd. Jeff Nilsson, vd och delägare, sitter till vänster om Inge Andersson. Eva Nilsson, delägare, står bredvid Gunnar Petterson, platschef på Plastia, som ska tillverka EasyMec, ett byggmekano.

TILLVERKNINGEN. ”Det här kan bli hur stort som helst”, säger Inge Andersson, kommunalråd. Jeff Nilsson, vd och delägare, sitter till vänster om Inge Andersson. Eva Nilsson, delägare, står bredvid Gunnar Petterson, platschef på Plastia, som ska tillverka EasyMec, ett byggmekano.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-12-08 08:00

Paret Jeff och Eva Nilsson berättade om resan från det att Jeff bygge en prototyp 1978 till idag när de på onsdagen tillsammans med representanter från kommunen besökte Plastia, som ska tillverka EasyMec.

– Det är riktigt roligt det här, sa Jeff Nilsson.

Läs mer: Stor leksakssatsning - Sveriges "lego" ska tillverkas i Boden

EasyMec är ett byggmekano och namnet har deras barnbarn Zack Nilsson kommit på. Han döpte också deras maskot "Tugge-Bäver", som med sagans berättarteknik lär barnen att bygga. Man kan bygga vad som helst. Bara fantasin sätter gränser. EasyMec vänder sig till barn från fyra år och uppåt.

Gunnar Pettersson, platschef på Plastia, tycker att det är riktigt intressant och spännande. Parterna har haft kontakt länge och tycke uppstod. Eva Nilsson berättade att det till att börja med kommer att skapa åtta-tio nya arbetstillfällen i Boden.

– Det är i produktionen. Sedan tillkommer packningen. Det är nästan det roligaste av allt, att det ger jobb. Jag känner att jag vill ge tillbaka någonting. Det känns stort på något sätt, sa hon.

Eva Nilsson kommer från Lassbyn. Där har hon och Jeff ett hus och eftersom de på sikt hade tänkt bosätta sig där var det naturligt att lägga tillverkningen i Boden, som även är företagets säte. Hon håller på att avveckla sitt eget företag, för att kunna lägga all sin energi på det här.

Jeff Nilsson började för fyra år sedan skissa på den uppfinning som såg dagens ljus 1978. Han gick till en patentbyrå och det visade sig inte finnas någon annanstans i världen. Han träffade Erik Björemo, som blev hans parter, och de har arbetat med att utveckla produkten.

När de kommit så långt som till var tillverkningen skulle ligga kontaktade de kommunalrådet Inge Andersson (S) och Almi i Luleå, som berättade om Plastia.

Gunnar Pettersson förklarade att när de tog över efter Samhall i Boden bestämde de sig för att vara kvar i samma lokaler. Den tunga maskinparken fanns där, men viktigast av allt så fanns där redan utbildad och kompetent personal.

– Vi kommer att bli en av deras största kunder, sa Eva Nilsson.

– Det här kan bli hur stort som helst, konstaterade Inge Andersson.

– Vi är vana att hantera stora volymer och kan hantera logistiken så det här passar oss, sa Gunnar Pettersson.

Eva Nilsson berättade att de på ABA Skol sagt att deras EasyMec är den största leksaksnyheten i dagsläget.

– När de hade testet ett kit på dagis ville de ha ensamrätt på försäljningen i Sverige och Norge samt option på Danmark. Elva säljare sätter igång vid årsskiftet.

I ett första steg vänder sig företaget sig till förskolor, skolor, sjukhus och andra instanser där barn vistas och kan bygga stora modeller. Steg två blir att föra ut en mindre "bordsmodell" till detaljhandeln.

Byggplattorna kommer att ha blindskrift och Jeff Nilsson talade om att föreningen för synskadade i Karlstad, där han och Eva bor än så länge, var jätteglada att de tänkt på dem.

Nu håller de även på att utveckla en app där man i 3D kan rita det man vill bygga och sedan bygga det i verkliga livet.

– Vi kommer att få en massa arkitekter, sa Eva Nilsson entusiastiskt.

De hade tänkt starta tillverkningen redan i år, men det har tagit längre tid än beräknat att få tag i finansiärer. De sökte först finansiärer med lokal anknytning, men fick vända sig söderut och gjorde för ett par veckor sedan en nyemission.

Inge Anderson tycker det är en spännande etablering, som passar perfekt till det behov av sysselsättning som finns på Plastia och de personer som är anställda där.

– Det vi kan konstatera är att om vi ska växa här uppe måste vi tänka på att vara med på ett hörn. Man kan fundera på hur vi ska få nya företag om äldre företag inte är beredda att gå in. Om Eva och Jeff Nilsson inte haft tanken att de ska flytta hit så hade etableringen blivit i södra Sverige. Vi behöver nya innovationsföretag inom kreativa näringar, men då måste företag gå in och inte enbart den offentliga sektorn. Det här har varit en resa att dra lärdom av, sa Inge Andersson.

Eva Nilsson tillade att de har kämpat hårt att hitta de rätta delägarna - de med rätt känsla i hjärtat. De tog inte första bästa som var ute efter snabba pengar.

– Vi ska ta med delägarna hit och visa dem fabriken och Norrbotten, sa Jeff Nilsson.

Eva Nilsson berättar hur Tugge-Bäver kom till. Han ska hjälpa barnen att bygga EasyeMec.
Eva Nilsson berättar hur Tugge-Bäver kom till. Han ska hjälpa barnen att bygga EasyeMec.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om