"Vi dör hellre här"

De dör hellre i Sverige än hemma. Fem afghaner hungerstrejkar just nu utanför Migrationsverket i Boden.- Deras fruar och barn är också med som stöd. Gruppen tycker det är omänskligt att tvingas återvända, säger talesmannen Ajmal Zadran.

Barnen fick sina bullar trots att deras pappor hungerstrejkar. Kvinnor och barn skonas men finns med vid sina familjefäders sida med skyltar.

Barnen fick sina bullar trots att deras pappor hungerstrejkar. Kvinnor och barn skonas men finns med vid sina familjefäders sida med skyltar.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-04-18 12:26

Hungerstrejken inleddes vid niotiden på torsdagen av fem afghaniska flyktingar. För att visa att de varken äter och dricker har männen tejpat för sina munnar. Med sig har afghanerna sina familjer och andra landsmän som stöttar deras kamp och är i samma situation.

Det blir fler
- Afghanerna som varit i Sverige från två till fyra år ville stå här utanför Migrationsverket för att de ska se kampen. Männen kommer att finnas kvar här så länge det behövs. Sedan kommer gruppen att utökas med fler som hungerstrejkar. Kvinnor och barn som är svagare har skonats för att skydda dem, säger talesmannen Ajmal Zadran.

I dag finns det 100-150 afghaner i Boden. Enligt den andre talesmannen "Zaki" så lider afghanerna av regeringens misstag i hemlandet, men även av Migrationsverkets beslut att ändå skicka hem dem till krig, terror och elände.

- Målet är att fortsätta strejken tills vi får uppehållstillstånd eller dö. Det känns lika humant. För dem är det bättre att dö i Sverige än i Afghanistan, säger Ajmal Zadran.

Överraskad
Migrationsverkets Anna-Stina Lundström-Sundström, enhetschef på asylprövningen blev överraskad av hungerstrejken.

- Det är en olycklig situation, men jag kommer att träffa gruppens två företrädare, säger hon.

Enligt talesmännen borde Migrationsverket läsa Amnestys International senaste rapport.

-  Under april har det dödats 51 civila i Afghanistan och totalt 2 754 afghaner blev dödade under 2012, säger "Zaki".

Individuell prövning
Enligt Anna-Stina Lundström-Sundström har myndigheten själv aktuell information om de länder som Migrationsverket fattar beslut om.

- Vi vet att säkerhetsläget i Afghanistan inte alltid är gott. Det återspeglas också på det antal ärenden som ändå får bifall. 75 procent av de afghaner som söker uppehållstillstånd i Sverige får stanna.

Varför inte dessa afghaner som hungerstrejkar?
- Det sker en individuell prövning i varje fall.

Ingen av de afghaner som ska avvisas har passhandlingar utan bara ett papper som sägs ha utfärdats av regeringen som id-handlingar.

- Afghanerna får inga andra papper, säger talesmännen till NSD.

Lågt besvisvärde
- Vår bedömning av deras id-handlingar är att dessa som regel har ett lågt bevisvärde. Men att de tillsammans med deras berättelser eller andra handlingar i vissa fall kan göra identiteten sannolik. Om nya omständigheter framkommer efter ett slutligt beslut om avvisning eller utvisning så kan Migrationsverket pröva frågan igen, säger Anna-Stina Lundström-Sundström.

Hur kommer Migrationsverket att hantera strejken?
- Vi kommer nogsamt följa hälsotillståndet och ha det under uppsikt. Vi kommer även att kontakta landstinget om någon börjar må dåligt, säger Anna-Stina Lundström-Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om