Undertryck bucklade rötkammaren

Svedjans biogasanläggning har problem med sin nya rötkammare. Innan provtryckningen så blev det ett undertryck när man öppnade en del säkerhetsventiler, vilket gjorde att plåten trycktes ut en del inifrån.

Den nya rötkammaren vid Svedjans biogasanläggning.

Den nya rötkammaren vid Svedjans biogasanläggning.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-09-04 19:00

Enligt Urban Jansson på anläggningen är det ytterst ovanligt. Det är ett österikiskt företag som står bakom konstruktionen och svenska RBS Enviroment som byggt upp anläggningen. Rötkammaren har kostat Bodens kommun 1,2 miljoner att färdigställa.

– Tillverkaren av tanken har varit uppe eftersom de har ju ansvaret. En grupp håller på att utreda orsaken om det blev för högt eller låg undertryck, säger Urban Jansson, på anläggningen.

Bucklor i plåten

Enligt honom utvecklades ett undertryck i tanken när man öppnat säkerhetsventiler för att dagen efter köra den första provtryckningen. När man kom tillbaka dagen därpå hade plåten fått bucklor som sedan rätade ut sig när man satte på ventilerna igen.

– Så ska det inte vara. Målet är att anläggningen ska vara igång om två, tre veckor när man utrett felet klart. Vi kommer att fylla upp anläggningen med vätska för att se så det inte finns något läckage någonstans innan vi provtrycker. Vätskan ska också räta ut de sista bucklorna i fall det behövs, säger Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om