Två lokalalternativ för Rikspolisstyrelsen

En nedlagd högstadieskola eller ett nytt blåljushus? Så ser Bodens kommuns lösning ut till Rikspolisstyrelsen för att lösa lokalfrågan för polisen och PKC.

Bodens kommun vill också göra ett blåljushus av gamla räddningstjänstens lokaler genom en ombyggnation.

Bodens kommun vill också göra ett blåljushus av gamla räddningstjänstens lokaler genom en ombyggnation.

Foto: Lena Leffler

BODEN2012-08-07 12:59

Det är kommunens fastighetschef Bo-Gunnar Lundberg som erbjuder två alternativa lokallösningar i Boden. Polisens hyreskontrakt löper snart ut och för att få en dräglig arbetsmiljö kräver myndigheten vissa ombyggnationer. Polisen är inte överens med hyresvärden om kostnaden för detta. Polisens kontaktcenter (PKC) är i samma sits.

Samutnyttjande
- Kommunen har tidigare diskuterat alternativet som innebär ett samnyttjande av lokaler med räddningstjänsten med länspolischefen och polisens lokalansvarige. Vi vill behålla polisen men även kontaktcentrat i Boden som då ska sitta på samma ställe, säger Lundberg.

Förutom gemensamma utrymmen med reception, sammanträdesrum, fysträning, hygienutrymmen så finns det även en kommunal räddningscentral som skulle kunna samnyttjas.

Bygga på en våning
- Det utökade lokalbehovet som polisen kräver vid ett samnyttjande kan lösas genom att bygga på ett våningsplan på befintliga lokalytor samt en tillbyggnad på befintlig byggnad, säger Bo-Gunnar Lundberg.

Något preliminärt ritningsförslag kommer kommunen att kunna plocka fram först vid månadens slut. Men enligt Bo-Gunnar Lundberg är det möjligt att påbörja en projektering under september och sedan en om- och tillbyggnad efter årsskiftet.

- Polisen har som krav att kunna flytta in under hösten 2013 och det hinner vi med, säger Lundberg.

Sandenskolan
Det andra alternativet för polisens verksamhet i Boen kan vara en etablering i Sandenskolans lokaler. Det nedlagda högstadiet står tomt sedan i höstas och ligger 300 meter från centrum.

- Byggnaden ligger inte långt från polisens nuvarande lokaler och eftersom den består av betong och tegel bör den kunna anpassas till polisens verksamhet, säger Bo-Gunnar Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om