Trafikskadad blir utan hjälp

På måndag står han utan hjälp. Bodensaren Johan Lundström har smärtbehandlats på Sensia i Boden för en gammal axel- och nackskada efter en trafikolycka.
- Jag har blivit så mycket bättre och det känns tungt att inte veta hur min framtid ser ut just nu.

Foto:

BODEN2013-06-28 18:45

NSD besöker Sensia i Boden under fredagen och möts redan av en låst dörr, som öppnas av verksamhetschefen Kristina Larsson.

- Vi har inte haft någon läkare sedan 14-tiden på torsdagen. Vi stängde då för vi kan inte äventyra patientsäkerheten och det går ju inte bedriva verksamheten utan läkare, säger hon.

På Sensia försvinner tolv heltids- och deltidsanställda. Personalen är uppsagda från tisdag. Vårddcentralen har haft 1-2 stafettläkare i tjänst och två konsultläkare som tagits in vid behov.

En chock

– Det var en chock även för mig när konkursbeskedet kom. Mitt jobb nu är att se till så att personalen och patienterna får en bra avveckling. Vi ska säkra patientuppgifterna och sedan får landstinget och konkursförvaltaren komma överens om hur man vill lösa det. Vi har ju samma journalsystem som landstinget i dag, säger verksamhetschefen Kristina Larsson.

Patienten Johan Lundström dyker också upp i väntrummet. Han har blivit kallad av sin arbetsterapeut till Sensia för att få mer information om läget.

– Jag gick med hos Sensia för två år sedan. Sedan februari har jag varit sjukskriven för att jag har en gammal axel- och nackskada efter en trafikolycka.

Johan har därför gått på vårdcentralen tre dagar i veckan där han träffat både läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast.

– Naturligvis är det tråkigt när hjälpen stoppas så här abrupt. Jag har aldrig fått så mycket hjälp och blivit så mycket bättre som hos Sensia. Jag har också varit med i en samtalsgrupp som varit jättebra för min del. Det är klart jag är orolig inför framtiden, säger Johan Lundström.

När NSD lämnar vårdcentralen kommer pensionären Vivianne Eriksson sakta gående uppför trappen. Hon ser lite frågande ut, men pockar ändå upp sin medicinburk ur handväskan.

Inget recept

– Jag behöver förnya receptet men det går väl inte?

Verksamhetschefen Kristina Larssom hänvisar Vivianne liksom alla andra patienter till andra vårdinrättningar framöver.

– Jag tycker att de inte är riktigt kloka som stänger en så fin vårdcentral. Jag tycker synd om personalen som blir utan arbete. Själv får jag söka mig till en annan vårdcentral. Så blir det nog, säger Vivianne Eriksson, och går hem igen.

Kristina Larsson har faktiskt inte nåtts av ett enda negativt ord,sedan det tunga beskedet:

– Jag har suttit jättemycket i telefonen och pratat med fantastiskt stöttande patienter som öst beröm över oss.Vi kommer att finnas kvar här en tag framöver för alla patienter som vill lista om sig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om